HomeSocial

Ce diferențe sunt între o lanternă profesională și o lanternă de uz general

Ce diferențe sunt între o lanternă profesională și o lanternă de uz general

Există diferențe între o lanternă profesională și una de uz general, dar aceste diferențe nu fac din primele obiecte mai cu moț și din celelalte intrumente inferioare. Delimitarea între o categorie și alta este unul din criteriile care servesc pentru alegerea optimă în funcție de nevoi.
Diferente
Există câteva criterii și detalii tehnice care particularizează fiecare din aceste două categorii.

În primul rând cele profesionale sunt mai scumpe și este absolut firesc să fie așa, pentru că sunt concepute pentru a fi folosite în anumite condiții – desseori speciale, care depășesc limitele unei utilizări domestice a lanternelor. Calitatea materialelor folosite și durabilitatea acestora este mult mai mare. Este firesc! O lanterna extrem de utilă pentru casă nu trebuie să fie fabricată din aluminu dur, ca sa reziste la căderi de la 30 de metri, așa cum este obligatoriu pentru o lanternă d ecautare salvare sau pentru lanterna pe care o folosește un pompier.

O alta diferenta importanta este garanția oferită de producător. O lanternă profesională are o garanție minim 18 luni, în timp ce una de uz general are garanție de minim 24 de luni.

Deseori producatorii specifică clar faptul că lanternele de uz general folosite ”profesional” au garanța mai redusă cu 6-10 luni decât cele de uz general.

O altă diferență este cea referitoare la tipul de acumulatori și/sau baterii pe care le poți utiliza la lanterne. Cele profesionale au detalii stricte, aceasta fiind o condiție esențială pentru eficiența lor. O lanterna de căutare – salvare nu te poate lăsa când ai mai multă nevoie de ea, dar o lanternă de uz general poate avea limite mai largi la aceste condiții.

Greutatea și dimensiunea lanternor profesionale diferă de cea a celor de uz general, pentru că scopul primelor este mai larg decât al celor din urmă, fără ca acestea să fie mai puțin fiabile, mai pușțin eficiente sau mai puțin utile decât primele. Pentru fiecare din cele două categorii producătorii se gândesc la situațiile limită, lanterna fiind un instrument pentru situații limită, dar fiecare situație este într-un interval diferit.
Lanterna ideală și caracteristicile lanternelor de uz general
Lanterna ideală este cea care răspunde nevoilor tale, iar pentru asta este esențial să cunoști care este clasificarea lanternelor și care sunt caracteristicile de bază ale fiecărei categorii în parte.

La modul general clasificarea lanternelor se face în funcție de scopul căruia sunt destinate. Astfel există lanterne frontale, lanterne tactice, lanterne pentru bicicletă și lanterne pentru uz general și utilizare EDC (evry day carry).

O altă clasificare a lanternelor se face după caracteristicile lor: putere, distanța de iluminare, tipul bateriei (clasică sau acumulator ori reîncărcabilă). Se mai poate lua în calcul greutatea, dimensiunea și autonomia, precum și tipul becului, deși cele mai multe din lanternele de nouă generație, dacă nu chiar toate, folosesc becuri LED.

În plus lanternele au și caracteristici ”extreme”: rezistență la apă și șocuri, rezistență la vibrații, pot fi folosite ca sisteme de autoapărare și sunt ”inteligente”, având incorporate componente electronice care pot evalua durata autonomiei, în funcție de stocul de energie din acumulator, care te pot avertiza cu privire la limita de timp a autonomiei și pot să-ți spună care este intensitatea luminoasă, în funcție de setarea acesteia.

Contează, în mod esențial, la eveluarea caracteristicilor pentru lanterna ideală și pentru a alege modelul perfect scopului căruia îi este destinat și forma fascicolului luminos și posibilitatea de variație a acestuia între anumite limite.

În ceea ce privește intensitatea luminii produsă de lanterne cele profesionale pot intra foarte bine în categoria instrumentelor de autoapărare, fascicolul luminos produs de acestea fiind atât de intens încât produc efectul de orbire.

Caracteristicile unei lanterne de uz general
♦ Lanterna ideală de uz general trebuie să îndepplinească anumite condiții pentru a putea fi folosită în diferite situații, de la cele de urgență sau neprevăzute, până la utilității de zi cu zi.
♦ O lanternă bună, fiabilă și eficientă este de regulă un obiect scump astfel că o lanternă de uz general trebuie să acopere mai multe funcții.
♦ În caracteristicile de bază ale unei lanterne de uz general trebuie să se numere greutatea și dimeniunile pentru a fi ușor de transportat, indiferent de mărimea spațiului pe care îl ai la dispoziție.
♦ O lanternă de uz general trebuie să aibă o intensitate luminoasă de minim 120 lumeni pentru a fi eficientă, aceasta valoare fiind suficientă pentru a putea vedea bine, pentru a putea fi văzut și pentru a face diferite activități în întuneric complet.
♦ Ușurința în utilizare este o altă caracteristică de bază a unei lanterne de uz general. Lanterna trebuie să fie simplu de aprins, iar fascicolul lumininos să poată fi emis focalizat sau să acopere o anume arie.
♦ Rezistența este o altă condiție. O lanternă pentru uz general nu trebuie să fie un delicată ca un bibelou, iar scăpată din mână să nu pățească nimic. Cu cât este mai rezistentă la șocuri sau la umiditate, cu atât este mai bună.
♦ Lanternele recomandate pentru uz general sunt cele cu LED. Lumina emisă de acestea este mai puternică, durează mai mult timp pentru că sunt mai eficiente în ceea ce privește consumul bateriei, plus că LED-urile sunt foarte rezistente la șocuri repetate.