Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală

HomeUltimele stiri

Administrația „Apele Române” dă replica: Primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală

Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar

Imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, în zona comunei Rodna, au oripilat internauții. Primarul Valentin Grapini a explicat că ”Apele Române ar sări cu amenzi pe ei dacă ar intra cu un buldoexcavator să curețe Someșul acum”. Cei de la Apele Române au trimis un drept la replică privind acuzațiile aduse de primarul Rodnei.

Bistrițeanul.ro vă prezenta luni câteva imagini cu Someșul Mare ticsit de gunoaie, pe raza comunei Rodna. Imaginile au fost postate online. Primarul Valentin Grapini explica motivul pentru care zona arată așa cum arată.

Acesta sublinia faptul că cei de la Apele Române ar sări cu amenzi pe el dacă ar folosi un buldoexcavator pentru a curăța malurile și albia râului.

Apele Române ar sări pe noi cu amenzi, dacă ne-am apuca de curățat Someșul acum – susține primarul Rodnei

În urma articolului apărut, cei de la Apele Române au trimis un drept la replică, în care susțin că ”Primăriile, responsabile de igienizarea cursurilor de apă!”.

În mediul online au apărut, în data de 30 noiembrie 2020, câteva imagini cu Someșul Mare, ticsit de gunoaie, pe raza comunei Rodna din județul Bistrița-Năsăud. Referitor la declarația domnului primar  “Apele Române ar sări pe noi cu amenzi, dacă ne-am apuca de curățat Someșul acum […]” aducem următoarele precizări:

  • Reamintim faptul că înlăturarea deșeurilor de pe malurile și din cursurile de apă este responsabilitatea primăriilor.

Astfel, obligaţiile consiliilor locale şi ale primarilor sunt menționate în Ordonanța nr. 21/ 2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, cu modificările și completările ulterioare prevăzute în Legea nr. 515/ 2002:

“Articolul 8. Consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale ale sectoarelor acestuia, precum şi primarii au obligaţia să asigure, în condiţiile legii:

  • [….]c) prevenirea poluării accidentale a mediului sau a surselor şi cursurilor de apă, prin depozitarea necontrolată a deşeurilor de către agenţii economici sau de către cetăţeni;
  • j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
  • k) curăţenia şi salubrizarea digurilor şi a malurilor, a cursurilor de apă, asanarea terenurilor insalubre şi prevenirea poluării apelor.”​ au explicat cei de la Administrația Bazinală de Apă Someș – Tisa.

Aceștia au subliniat faptul că primăria Rodna a fost amendată și are plângere penală. Dar nu pentru curățarea râului, ci pentru cu totul alte lucruri.

Domnul primar confundă lucrările realizate pe ape sau care au legătură cu apele, pentru care este nevoie de acte de reglementare emise de către instituția noastră, cu aceste activități de igienizare, pe care primăriile au obligația să le desfășoare ori de câte ori este necesar. Nici intervențiile punctuale în albie cu utilaje pentru degajarea secțiunii de scurgere a apei de deșeuri nu necesită act de reglementare în domeniul gospodăririi apelor. 

În decursul acestui an, Primăria comunei Rodna a fost sancționată contravențional cu amendă, în valoare de 35.000 de lei, pentru realizarea unor lucrări fără a deține act de reglementare în domeniul apelor. Totodată, este pe rol o plângere penală pentru aceleași încălcări ale Legii apelor.

Inspectorii Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș-Tisa au constatat, ca urmare a unor sesizări, că Primăria comunei Rodna a continuat lucrările de extindere a sistemului de alimentare cu apă și a rețelei de apă uzată, în condițiile în care termenul prevăzut prin avizul de gospodărire a apelor emis de către instituția noastră expirase.

În perioada derulării controalelor, lucrările de înființare a unei rețele de apă potabilă pentru localitățile Valea Vinului și Rodna, cu captare din râul Roșu, în amonte de Valea Vinului, erau în derulare, iar pe tronsonul de-a lungul cursului de apă Izvorul Băilor conductele de apă și apă uzată erau deja amplasate, pe cea mai mare parte a traseului.

Reiterăm faptul că orice lucrare pe ape sau care are legătură cu apele se poate executa numai dacă titularul deține acte de reglementare în domeniul gospodăririi apelor, eliberate la cerere de către instituția noastră.

Documentațiile care însoțesc cererile și stau la baza emiterii acestor acte de reglementare se pot transmite prin e-mail, la adresa avize@dast.rowater.ro și prin curierat/poștă sau depuse la sediul ABA Someș-Tisa, situat în Cluj-Napoca, strada Vânătorului nr.17, cod poștal 400213, județul Cluj” îi transmit cei de la ABAST primarului Valentin Grapini.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1