HomeSocial

Afla ce sunt prizele modulare si cum se monteaza

Afla ce sunt prizele modulare si cum se monteaza

Atunci cand ne mutam la o casa noua sau ne decidem ca este momentul sa modernizam apartamentul, primele ganduri zboara intotdeauna catre finisaje precum parchet, usi, geamuri sau la obiecte noi de mobilier. 

Aspect deseori ignorat, instalatia electrica invechita, impreuna cu prizele si intrerupatoarele slab calitative ne pot pot da mari batai de cap pe viitor. Asadar, lista imbunatatirilor indispensabile confortului si sigurantei trebuie sa contina obligatoriu si modernizarea instalatiei electrice, inclusiv montarea de prize modulare.

Ce sunt prizele modulare si cum ne usureaza viata

Prizele modulare sunt printre cele mai recente comutatoare care includ o serie de avantaje in comparatie cu modelele conventionale. Cele mai recente versiuni de prize sunt relativ convenabile, sigure si usor de utilizat. 

Aceste alternative sunt relativ elegante in design si caracteristici. Una dintre cele mai avantajoase caracteristici ale acestor produse electrice moderne este protectia pentru copii. Un alt beneficiu semnificativ al utilizarii acestor produse este acela ca vine disponibil intr-o gama variata de culori si modele pentru a se potrivi diferitelor tipuri de decoruri si pereti. 

In afara de atractia de la nivel estetic, prizele modulare permit conectarea diferitelor tipuri de gadgeturi si aparate. De asemenea, ofera diverse functii, cum ar fi automatizarea, semnalizarea, protectia, transmiterea datelor si inovatia. Majoritatea acestor produse sunt fabricate din plastic alb si includ o vizibilitate minima a suruburilor. Mufele cu surub nu sunt la vedere, fiind una dintre cele mai atractive caracteristici ale acestor produse inovatoare si moderne. 

Inlocuirea comutatorului conventional este o idee excelenta, deoarece aceste produse rareori includ siguranta si eficienta. Unele dintre modelele conventionale includ fire electrice expuse care se pot dovedi a fi destul de periculoase, deoarece ar putea provoca socuri electrice.

Cum se monteaza o priza modulara?

Inaltimea recomandata pentru montarea acestora este intre 0,15m-0,30m in incaperile de locuit, birouri, sali de conferinte sau expozitie. In incaperi cu pardoseli neizolate, de exemplu bucatariile locuintelor, holuri sau anexe, inaltimea recomandata este intre 1,20m si 1,40m.

Montarea unei prize modulare se face in felul urmator:

– realizeaza conectarile intre faza, nul si impamantare. Intoarce priza modulara cu spatele si vei observa ca in fiecare doza trebuie sa intre trei conductoare: prindere pentru impamantare (galben/verde), prindere pentru faza (rosu sau maro), prindere pentru nul (albastru);

– vei realiza niste punti cu cele 3 tipuri de conductoare (care permit ulterior legarea comoda a prizelor);

– conductoarele diferentiate pe culori (impamantare, faza, nul) se izoleaza la capete si se taie potrivit lungimii necesare (cu un cleste de taiat cabluri);

– in final bucatile de conductoare se introduc in zonele de prindere pe modulele de priza si se strang clemele cu surubelnita;

– racordeaza priza la cablu. Intrerupe curentul de la tabloul electric, dezizoleaza capetele celor 3 cabluri care ies din doza din perete – faza, impamantarea si nulul, apoi monteaza-le prin insurubare in modulul prizei tale (in pozitiile ramase); foarte important, vei tine cont de borna care indica firul de impamantare specific;

– fixeaza priza in perete. Insurubeaza rama prizei modulare in doza din perete, folosind o surubelnita. La final asaza capacul.

Chiar daca ai mai montat prize clasice, instalarea celor modulare poate parea mai dificila la inceput. Cu atentie, rabdare si o documentare prealabila vei putea duce singur proiectul la bun sfarsit. Spor!

Cand vine vorba de aparataj electric recomadarile noastre se indreapta fara ezitare spre produsele de la magazinul online DiversMarket.ro. Producatori cu renume mondial in ceea ce priveste materialele electrice pot fi regasiti in oferta platformei exclusiv online, pentru ca orice necesar al instalatiilor electrice sa fie dus la indeplinire la cele mai inalte standarde.