HomeSport

Creatina – de ce s-o folosești?

Creatina – de ce s-o folosești?

Cei care sunt activi în domeniul bodybuildingului și antrenamentelor de forță – antrenori și atleți – cu siguranță cunosc importanța suplimentării corecte. Unul dintre cele de mai succes suplimente este… creatina. 

Sub forme variate, care au devenit tot mai avansate de-a lungul anilor, creatina este recunoscută de comunitatea științifică și de atleții ce practică antrenamente de forță drept un produs ce îmbunătățește forța fizică și stimulează creșterea masei musculare.

Ce face defapt creatina?

Rolul său principal este de a stimula producția de energie în celule. Funcționează ajutându-te să-ți recapeți moleculele de energie numite ATP (adenozina trifosfat) – cea mai de bază formă de energie a celulelor. Nu ai o cantitate nelimitată de ATP și se epuizează foarte repede atunci când faci un antrenament intens sau haltere.

Creatina ajută la recuperarea mușchilor și creșterea masei musculare noi, precum și hidratează mușchii și reduce defalcarea musculară. În termeni simpli – te ajută să menții și să câștigi masa musculară.

Mai multă creatină – mai multă energie

Cu cât ai mai multă creatină, cu atât mai mult ATP îți pot produce mușchii în timpul unui antrenament de intensitate mare. ATP, de obicei, se epuizează după 8-10 secunde de activitate de intensitate ridicată – administrarea de creatină prelungește acest timp.

Conform mai multor studii, consumul unui supliment de creatină poate îmbunătăți performanța cu până la 15% în timpul antrenamentelor de intensitate ridicată. O îmbunătățire de asemenea dimensiuni ar putea lua luni (chiar ani) pentru a fi atinsă doar cu ajutorul antrenamentului. Dacă ai depozite scăzute de creatină (dacă ești vegetarian, vegan sau mai în vârstă), poți observa schimbări și mai remarcabile.

Creatina Monohidrată – Este un supliment minune?

Creatina monohidrată este cea mai comună formă de creatină de pe piață, pe care sportivii o folosesc de zeci de ani și este considerată a fi cea mai eficientă. Suplimentele ce conțin monohidrat de creatina sunt în prezent cele mai vândute suplimente în comparație cu suplimentele ce conțin alte forme de creatină.

Creatina monohidrată este formată din creatină și o moleculă de apă. În timpul fabricării se folosesc diferite metode de preparare. Dacă molecula de apă este îndepărtată, vorbim de creatină anhidră. Eliminarea apei crește cantitatea de creatină în produs. Creatina anhidră conține 100% creatină, în timp ce creatina monohidrat are aproximativ 90% creatină pură. De asemenea, cantitatea de creatină în produs influențează prețul final al suplimentului nutritiv.

Creatina monohidrată este una dintre cele mai bune surse de energie din mușchi și ea dă volum mușchiului și contractă depozitarea acidului lactic. De asemenea creatina monohidrată ajută la mărirea sintezei proteinelor și secreției hormonului de creștere. S-au mai observat în urma folosirii de creatină monohidrată scăderi semnificative ale colesterolului și îmbunătățiri în condiția persoanelor care suferă de boli cardiace.

În funcție de obiective, sportul practicat și priorități, rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi dacă folosește sau nu suplimente pe bază de creatină. Cel mai important aspect este să ai un stil de viață sănătos cu o alimentație diversificată!