HomeUltimele stiri

Indicatori si Marcaje la ANVELOPE – Ce INSEAMNA fiecare ?

Indicatori si Marcaje la ANVELOPE – Ce INSEAMNA fiecare ?Indicatori si Marcaje la ANVELOPE – Ce INSEAMNA fiecare ? Cele mai importante informatii tehnice despre anvelopele tale le poti gasi pe eticheta anvelopei (la cumparare) dar si pe flancul anvelopei.

Indicatori si Marcaje la ANVELOPE – Ce INSEAMNA fiecare ? Cele mai importante informatii tehnice despre anvelopele tale le poti gasi pe eticheta anvelopei (la cumparare) dar si pe flancul anvelopei.

Indicatori si Marcaje la ANVELOPE – Ce INSEAMNA fiecare ?

Cele mai importante informatii tehnice despre anvelopele tale le poti gasi pe eticheta anvelopei (la cumparare) dar si pe flancul anvelopei. In randurile de mai jos iti vom explica cum sa identifici si cum sa citesti aceste informatii: indicatori, marcaje, si alte informatii inscriptionate pe anvelope. Trebuie sa ai grija la cateva detalii importante atunci cand doresti sa achizitionezi alte anvelope.

Dimensiunea anvelopelor

Luand ca exemplu dimensiunea uzuala 205/55/R16, 205 ne informeaza despre latimea anvelopei, 55 este raportul dintre inaltimea anvelopei si latimea sa si R16 diametrului sau in inchi sau toli. Dimensiunile potrivite ale anvelopelor au fost determinate de catre fabricantul masinii in baza unor teste si verificari foarte amanuntite. Sunt acele elemente de baza are unei masini care garanteaza o securitate maxima si performante ridicate.

Daca nu tii cont de aceste reguli de baza poti pune in pericol atat siguranta ta cat si a celorlalti participanti la trafic. Dimensiunile le gasesti pe partea laterala a cauciucurilor si trebuie sa fie potrivite cu certificatul de conformitate european al masinii tale. Daca nu stii ce dimensiune de anvelope se potriveste la masina ta si vrei sa primesti toate informatiile necesare inainte de achizitie, atunci incearca sa cumperi anvelope de aici.

Sursa foto: Vadrexim

De ce tip de anvelope ai nevoie ?

Pe langa insiruirea de coduri care prezinta dimnesiunile anvelopelor, la unele anvelope putem intalni si litera P. Acest lucru lucru indica faptul ca avem de-a face cu o anvelopa fabricata pentru masini obisnuite. Daca anvelopa are inscriptia LT, suntem informati ca anvelopele sunt dedicate camionetelor sau masinilor SUV.

 

Indicele de viteza

Este reprezentat printr-o litera din alfabet si ne informeaza in baza unor standarde despre viteza maxima cu care poate rula o anvelopa pe carosabil. Este interzis sa montezi pe masina o anvelopa cu un indice de viteza inferior fata de cel recomandat de catre constructor. Existasi anumite exceptii doar in cazul anvelopelorde iarna si in anumite conditii. Poti monta in schimb pe masina ta anvelope cu indice de viteza superior celui recomandat fara niciun fel de problema.

P – 150 km/h
Q – 160 km/h
R – 170 km/h
S – 180 km/h
T – 190 km/h
U – 200 km/h
H – 210 km/h
V – 240 km/h
Z – Peste  240 km/h

O anvelopa mai poate contine si informatiile care ne spune despre comportamentul anvelopei in sezonul rece, o sigla sub forma unui triunghi cu un fulg inauntru care arata daca aceasta este omologata pentru iarna.

 

Presiunea maxima admisa in anvelope

Pe langa inscriptia MaxLoad, sunt cifre care indica presiunea maxima pe care o anvelopa o poate primi la recef fara ca structura anvelopei sa fie in vreun fel afectata.

Sursa foto: Vadrexim

Indicele de sarcina are si el importanta lui.

Indicele de sarcina ne informeaza despre greutatea maxima de incarcatura pe care o suporta o anvelopa, astfel ca o anvelopa XL inseamna Extra Load si permite o incarcatura suplimentara. Absenta unei asemenea litere inseamna o incarcatura normala care poate sau nu sa fie exprimate prin literele SL, Standard Load.

Tot pe flancul anvelopei mai putem identifica si DOT-ul acesteia , un cod din 4 cifre, care indica saptamana si anul in care a fost fabricata anvelopa. Astfel ca, o anvelopa care are inscriptia 1520, inseamna ca a fost fabricata in a cincisprezecea saptamana a anului 2020. Mai multe informatii gasesti si aici.