Buni de plată! Au dat o amendă prea mare unei cerșetoare! CEDO i-a obligat să plătească daune morale

HomeEconomic

Buni de plată! Au dat o amendă prea mare unei cerșetoare! CEDO i-a obligat să plătească daune morale

Sunt buni de plată, după ce au aplicat unei cerșetoare de etnie romă o amendă de 500 de franci elvețieni pe un drum din Geneva. Tânăra avea 22 de ani

Sunt buni de plată, după ce au aplicat unei cerșetoare de etnie romă o amendă de 500 de franci elvețieni pe un drum din Geneva. Tânăra avea 22 de ani, nu avea loc de muncă și nu primea ajutor social.

Elveţia a fost condamnată de CEDO să plătească daune morale unei femei din România. Motivul? Elvețienii au aplicat tinerei o amendă prea mare pentru cerşetorie, pe un drum public din Geneva. 

Femeia de etnie romă a fost condamnată să plătească 500 de franci elveţieni în ianuarie 2014 – o amendă pentru cerşetorie pe un drum public. Tânăra nu avea un loc de muncă şi nu primea ajutor social, fiind plasată apoi în detenţie provizorie pentru că nu a plătit amenda, relatează Digi 24.ro. 

„Plasată într-o situaţie de vulnerabilitate manifestă, reclamanta avea dreptul, inerent demnităţii umane, de a putea să-şi exprime situaţia grea şi să încerce să-şi asigure nevoile de bază prin cerşetorie”, motivează CEDO.

CEDO a apreciat că sancţiunea aplicată reclamantei nu constituia o măsură proporţională nici în scopul luptei împotriva criminalităţii organizate, nici al celui ce vizează protecţia drepturilor trecătorilor, rezidenţilor şi proprietarilor de magazine”, explică instituţia judiciară a Consiliului Europei, cu sediul la Strasbourg. Declarația a fost preluată de presa elvețiană și Agerpres.

Elvețienii vor fi nevoiți să-i plătească cerșetoarei din România 922 de euro daune morale, conform deciziei Curții Europene pentru Drepturile Omului.

Foto ilustrativ @ Digi24.ro

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0