HomeTravel

Escapada romantică de Dragobete 2020: top 8 destinații românești și europene

Escapada romantică de Dragobete 2020: top 8 destinații românești și europene

Dragostea și călătoriile…. Creatorul trebuie să fi fost într-o formă grozavă și extrem de binedispus când a decis să lase aceste două avuții pe mâna muritorilor. Dacă fix acum te paște o poftă nebună să-ți dai ochii peste cap și să spui că Dragobetele nu-i decât o altă găselniță comercială a omenirii care vrea să scoată bani pe seama bieților ursuleți de pluș și a inimioarelor roșii care cântă, n-ai decât. Dacă, pe de altă parte, te numeri printre aceia care pândesc cu sufletul la gură fiecare motiv uman, plauzibil sau nu, pentru a o porni degrabă cu bagajul în spinare, lăsând în urmă granițele orașului, atunci o să ne-nțelegem bine în cele ce urmează.

Uite care-i planul: ultimul weekend din februarie ar trebui să fie acela în care piețele orașului colcăie de vânzători ambulanți și turtă dulce în formă de inimă. Nu te lăsa ademenit! În interiorul tău mocnește un aventurier romantic care-o să tragă luni bune foloasele unei escapade în doi, așa că ia-ți de mână jumătatea, urc-o în tren, în mașină sau în avion (în funcție de destinația care știi că-i va topi sufletul) și porniți frumos la braț către unul dintre aceste orașe, opt la număr. În cele ce urmează, îți spunem exact cum stă treaba cu colțișoarele romanțioase și ce pot face doi porumbei într-un weekend en amoreaux.

1. Vacanță romantică în Sibiu

Când parcă nici soarele nu vrea să apună și să părăsească Sibiul

Când parcă nici soarele nu vrea să apună și să părăsească Sibiul ©  Andrei-Daniel Nicolae

Să spunem doar că se zvonește printre români cum că Sibiul ar fi cel mai romantic oraș ce sălășluiește pe plaiurile mioritice. Prea slabe șanse să nu te bucuri de o plimbare tihnită, urmărit de dragoste și suspine, pe străzile pietruite, unde miroase a istorie la fiecare pas.

Prea puțin probabil ca o declarație de dragoste dibace plasată pe Podul Minciunilor să nu se lase cu ochi umeziți. Și prea ireal ar fi să nu ți se ierte toate păcatele trecute și câteva dintre cele viitoare, în ambianța unei cine romantice ce mocnește sub greutatea brânzei de oaie și a papanașilor. Alege unul dintre localurile care înconjoară Piața Mică și ai toate șansele ca cina să-ți fie acompaniată de muzică live. Și ca să fie treaba treabă și dragostea să înflorească ca bobocii de mai, noi ne-am repezi la un centru de spa și am lăsa restul vacanței în grija saunelor și a masajelor.

🏨 Rezervă hotel în Sibiu

2. Vacanță romantică în Cluj Napoca

Strazile clujene după răsăritul lunii sunt locuri pe care vrei să le iei la pas

Strazile clujene după răsăritul lunii sunt locuri pe care vrei să le iei la pas împreună cu jumătate

Nu ne închipuim ce suflet rece și impasibil de om nu ar jubila la o plimbare în Piața Muzeului, culminată cu amintiri de început de relație în jurul unei căni de ceai fierbinte, la una dintre cafenelele alăturate. Și cine nu s-ar da în vânt după un apus în plină desfășurare, urmărit din vârful Cetățuiei (aka Cetatea Norilor)? Și ce amorez ar rezista stoic unui selfie bine plasat de pe Podul Elisabeta, locul de întâlnire al soldaților din secolul trecut cu tinerele din oraș?

Pentru majoritatea celor cu domiciliul de partea cealaltă a Carpaților este în general valabil că nu onorăm cu prezența această bijuterie transilvăneană de suficiente ori într-o viață de român pe cât ar merita-o. Și motivul sună plauzibil… e departe, dom’ne! Ntz, ntz… departe ești tu de adevăr de cugeți astfel fără să fi consultat măcar prețurile la zborurile până-n Cluj – un chilipir și mai puțin de o oră de zbor.

Citește și: 8 motive pentru a vizita Clujul

✈ Caută zboruri ieftine spre Cluj
🏨 Rezervă hotel în Cluj Napoca

3. Vacanță romantică în Paris

Nu știm cum altele în afara de cuvinte dulci pot fi susurate pe străzile chic ale Parisului

Nu știm cum altele în afara de cuvinte dulci pot fi susurate pe străzile chic ale Parisului © Francesco Dazzi

Nici dacă ai plănui o cerere în căsătorie în Paris, n-ai avea prea multe șanse s-o dai în bară sau să te lovești de un refuz, dar dacă nu punerea pirostriilor îți dă coate acum, ci numai petrecerea unui Dragobete satisfăcător, ascultă și ia aminte! A nu se omite din program o plimbare de Doamne’ajută, mână-n mână pe Champs Elysee. Dă fuguța în cartierul Montmartre și bagă un cap pe ușa Bazilicii Sacre Coeur. Măcar o poză și-un check-in rapid la Les Murs de Je t’aime. Dă iama în bunătăți de patiserie și ciocolată pariziene (străzile din Saint-Germain-des-Prés sunt o idee excelentă). Notezi, da?

Suplimentar, dacă tu și jumătatea de inimioară Finetti vă topiți după brânză și vin (obicei firesc printre locuitorii acestei planete), dedați-vă fără remușcări unei aroganțe în barul Les Epiciers și vedeți ce au de spus francezii despre aceste două bijuuri culinare. Și dacă tot ați făcut nebunia romantismului absolut anul acesta, nu ați vrea să aduceți o ofensă atât de mare pe obrazul artei, plecând din Paris fără să vizitați Luvru. Ar fi de neîngăduit. Iar de cauți un hotel romantic, Hotel Britannique, situat chiar în mijlocul orașului ar putea fi un răspuns cheie.

Citește și: Top 12 locuri secrete din Paris

✈ Caută zboruri ieftine spre Paris
🏨 Rezervă hotel în Paris

4. Vacanță romantică în Oradea

Nu l-ai/ai mai impresionat/o de mult până peste cap și bate vântul în lista cu idei? Alege Oradea

Nu l-ai/ai mai impresionat/o de mult până peste cap și bate vântul în lista cu idei? Alege Oradea ©  Oradea în imagini

Oradea este dovada că nu trebuie musai să străbați mări și țări și vămi de fiecare dată când vrei să te vezi într-un alt peisaj, cu turturelul hărăzit de soartă. Iar când spunem că-i unul dintre cele mai frumoase orașe românești, astea nu-s vorbe de clacă. Oradea ascunde a treia cea mai mare sinagogă din Europa, este situată pe malul Crișului Repede și ar trebui să sature binișor pofta nestăvilită de cultură a jumătății cu înclinații adânci intelectuale.

Dacă setea culturală nu-i încă redusă complet la tăcere, luați-o frumușel la braț și puneți-vă pe admirat clădiri; o să aveți ce vedea pentru că Oradea este singurul oraș românesc ce aparține rețelei internaționale a orașelor Art Nouveau, cot la cot cu Barcelona, Glasgow și Helsinki. Ei, și ca să vă-ntoarceți acasă îndopați până în gât de cultură, croiți-vă drum către Teatrul Regina Maria și vedeți ce vă face cu ochiul din program. Cafeaua de la orice oră se bea la Ristretto și o veste bună pe final: au aeroport și (fără nicio intenție de a suna ca vocea din reclame) prețurile-s așa de mici că aproape nu se văd.

Citește și: Top cele mai frumoase 20 de locuri de vizitat în România

✈ Caută zboruri ieftine spre Oradea
🏨 Rezervă hotel în Oradea

5. Vacanță romantică în Lisabona

Lisabona este orașul romantic prin definiție

Lisabona este orașul romantic prin definiție © Giuseppe Milo

De alegi Lisabona, vei găsi că escapada de la malul râului Tajo ar scoate orice pereche din orice impas amoros, iar prin Alfama și Bairro Alto ar trebui să vă interziceți în absolutentul perfect pentru a potoli lehamitea de rutină față de același și același drum până la serviciu și înapoi. Ai la locuri, alei și dealuri să te plimbi pe aici… să-ți ajungă! Acum, nu ți-am fi prieteni dacă nu ți-am recomanda să dai fuguța, de cum ajungi, să cumperi cardul de turist. Pe scurt: 149 Lei și, preț de două zile, călătorii gratuite cu mijloacele de transport public, intrări gratuite, un ghid turistic complementar și călătorii cu trenul la fel de gratuite către Sintra și Cascais.

Trebuie să știți din capul locului că Lisabona-i cocoțată pe șapte dealuri și fiecare dintre ele stă nemaipomenit la capitolul puncte de belvedere (cunoscute local drept „miradouros”). Dacă ești nevoit să alegi numai două, recomandăm fără urmă de tăgadă Miradouro de Graça (la picioarele căruia se desfășoară acoperișurile cartierelor Alfama și Mouraria, alături de apele râului Tajo) și Miradouro de Senhora do Monte.

Și pentru că nici cel mai scurt drum până în Lisabona nu ar fi complet dacă nu-ți umezești suav gâtul cu câteva pahare de vin național, asigură-te că promenada prin Bairro Alto culminează cu o vizită la BA Wine Bar. Te așteaptă 500 de sortimente diferite plus priveliști ce smulg lacrimi.

Citește și: Ghid turistic – cum să petreci un weekend de poveste în Lisabona

✈ Caută zboruri ieftine spre Lisabona
🏨 Rezervă hotel în Lisabona

6. Vacanță romantică în Bucovina

Salina Cacica este una dintre cele mai impresionante din țară

Salina Cacica este una dintre cele mai impresionante din țară! Neîndoielnic © Anda Stănciulescu

Dacă în Bucovina n-ai ajuns de mai mult de 2 ori și-atunci din împrejurări îmbibate de noroc sau într-o excursie cu grupa de la facultate, cugetăm că-i mai nimerit a începe cu chestiunile practice. Asumându-ne că nu dispui de tot timpul din lume de petrecut pe drumuri naționale, fă bine și caută un zbor de o oră către Suceava.

Înainte, însă, de a ajunge pe pământ Bucovinean, îngrijește-te și închiriază o mașină. N-o să-ți vină a crede neam cât de ieftin poate fi și o să-ți permită a-ți fâțâi șezutul prin tot ce are regiunea mai frumos. Și ce are regiunea mai frumos, exact? Cu ce ar fi mai nimerit să începem? Bucovinei i s-au dat de toate: istoria și poveștile au ajuns aici și au făcut pui, natura și priveliștile s-au întrecut pe ele, iar oamenii… pâinea lui Dumnezeu și mai mare dragul să te-ntinzi cu ei la plăcinte. Plăcinte, poale-n brâu, balmoș bucovinean, ciorbă rădăuțeană… tot ce-ți poftește inima.

Fă-ți frumușel planul și încearcă să ajungi la cât mai multe dintre cele 8 mănăstiri pictate care au fost luate la ochi de UNESCO încă din 1993 și înscrise pe lista patrimoniului cultural mondial. Și în mândrul tău traseu rutier, include, rogu-te-am și Salina Cacica; se află la 30 de minute de Mănăstirea Humorului și este una dintre cele mai vechi mine de sare din Europa.

Citește și: 7 locuri din România pe care (probabil) nu le cunoșteai

✈ Caută zboruri ieftine spre Suceava

7. Vacanță romantică în Roma

În Roma se iartă toate păcatele trecute și o bună parte dintre cele viitoare

În Roma se iartă toate păcatele trecute și o bună parte dintre cele viitoare

Ah, Roma… câtă piatră să conțină în ea o inimă care nu se topește după un drum făcut în Roma, umăr la umăr cu predestinatul? Și dacă încă n-ai obținut o cerere în căsătorie pe drumul din avion, încearcă o plimbare cu vaporul pe Tibru și, ca să nu-i dai nicio șansă eșecului, alege varianta cu wine bar și aperitiv. Te va ușura de 140 Lei de căciulă, dar merită fiecare bănuț. În toată splendoarea udătoare de iriși, apusul se urmărește de pe Dealul Aventine (unul dintre cele 7 dealuri pe care Roma-și întinde catrafusele) și tot acolo te așteaptă Grădina de Portocale (Giardino degli Aranci), unul dintre cele mai romantice colțișoare de oraș.

Treziți-vă a doua zi de dimineața și, până să apuce să deschidă bine ochii, du-o/l la Gelateria Giolitti, vecină în locație cu Pantheonul, acolo unde angajații îi dau bătaie cu prepararea înghețatei din 1900 încoace. Iar când te pregătești să arunci cu monede în Fontana di Trevi, amintește-ți de povestea care spune că trei este numărul de monede care, aruncate, fac ițele destinului să se lege într-o viitoare căsătorie. Informație suplimentară în caz de nevoie: două monede înseamnă dorința pentru o nouă dragoste, dar vezi și tu cum stau lucrurile între voi la fața locului.

Citește și: 10 motive pentru a călători a doua oară în Roma

✈ Caută zboruri ieftine spre Roma
🏨 Rezervă hotel în Roma

8. Vacanță romantică în Poiana Brașov

Coliba Haiducilor arată exact ca locul unde ar trebui să se continue povești de dragoste

Coliba Haiducilor arată exact ca locul unde ar trebui să se continue povești de dragoste © Ștefan Jurcă

Oldie, but goldie rămâne Brașovul și Poiana-i și parcă dă în clocot de armonie când le pui în aceeași frază cu „Dragobetele” – mai pitoresc de-atât nici că se poate. Desigur, dacă vă topiți după pârtie și nebunii, iar zăpadă mai există la sfârșit de februarie, treaba-i rezolvată, iar noi ne-am încheiat socotelile. Dar dacă nu? Să te lăsăm să pleci făr-un plan bine ticluit? Nici poveste, mai ales după cât spa se face în stațiunea cu pricina. Și, vorba’ceea, puține-s lucrurile care să miroasă mai zdravăn a vacanță și iubire decât izul de saună uscată după ce ți-ai murat pielea într-un jacuzzi.

Echitația reprezintă o idee, pe cât de năstrușnică, pe atât cu o mare potențialitate de distracție și aventură. Mai ales dacă-i prima dată când încălecați pe o șa, iar centre de echitație în Poiană găsiți berechet. Și să vedeți voi cum mai alunecă mămăliguța cu ciulamaua de ciuperci după, stropită zdravăn cu vin de cramă. O splendoare și-alta nu. De restaurante cu specific românesc o să vă împiedicați oricum la tot pasul, dar, dacă nu vă e cu supărare, am strecura subtil o recomandare pentru Coliba Haiducilor.

Dacă rămâne timp și poftă de cutreierat, noi lăsăm aici top 10 locuri de vizitat în Brașov, la 14 kilometri de Poiană.

🏨 Rezervă hotel în Poiana Brașov

Ți-a intrat pofta de city-break-uri pe sub piele și nu mai ai cum s-o scoți de-acolo? Romantice sau nu, mai avem 3 idei briliante, explicate de-a fir a păr în cele ce urmează:

Der Beitrag Escapada romantică de Dragobete 2020: top 8 destinații românești și europene erschien zuerst auf Descoperă.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0