HomeSanatate

ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul Județean, la capacitate maximă. Managerul Lazany propune LOCKDOWN pentru două săptămâni

ÎNGRIJORĂTOR! Spitalul Județean, la capacitate maximă. Managerul Lazany propune LOCKDOWN pentru două săptămâni

În acest moment, Spitalul Județean este la capacitate maximă când vine vorba despre cazurile de Covid. Atât la Anestezie-Terapie Intensivă unde sunt cazurile grave este plin, cât și secția dedicată cazurilor Covid. Potrivit managerului Gabriel Lazany doar un lockdown, adică o carantină generală a județului, pentru două săptămâni ar menține gestionabilă situația.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea îngrijorătoare a numărului de infectări cu Covid-19. În acest moment, atât secția de Anestezie-Terapie Intensivă, unde sunt cele mai grave cazuri asociate cu Covid, cât și secția dedicată acestor pacienți sunt pline ochi.

„La Spitalul Judetean azi-dimineată, la Terapie Intensivă erau ocupate 10 locuri din 10 destinate pacienților  Covid, iar pe secția de adulți am avut 94 pe 96 de locuri, în condițiile în care suspecții trebuie gestionați individual. Am avut probleme în Unitatea de Primiri Urgențe, cu timpii de așteptare”, a explicat Gabriel Lazany.

Situația e cu atât mai complicată cu cât paturile eliberate sunt blocate pentru o perioadă, din cauza protocoalelor de dezinfectare și igienizare. Așa se face că ieri, pacienți cu Covid au așteptat și 10-12 ore pentru a fi internați.

Pentru a nu încărca Spitalul Județean de Urgență mai tare, Gabriel Lazany a luat legătura cu Daniel Marcu, managerul Spitalului Orășenesc Năsăud, pentru a transfera 10 pacienți de la Bistrița.

Acesta din urmă spune că cu cei 10 pacienți preluați de la Bistrița este plin, în condițiile în care azi dimineață erau 21 de pacienți cu Covid, numărul de paturi alocat pentru cei infectați cu acest virus fiind de 26. Faptul că în cursul zilei de azi vor mai fi externați din pacienții de la Năsăud a făcut posibil transferul.

„În momentul de față putem prelua 10, cazuri ușoare de Covid. Avem pregătit un spațiu și dacă situația se complică mai putem transforma câteva saloane să mai facem 10-15 locuri. Nu vom lăsa oamenii în stradă dacă au nevoie de spital”, a declarat pentru Bistrițeanul.ro, Daniel Marc, managerul spitalului din Năsăud.

Gabriel Lazany propune un lockdown de jumătate de lună

Gabriel Lazany este mai drastic și propune chiar încă un lockdown pentru măcar două săptămâni. Altfel, spune managerul unității medicale, spitalul va fi depășit de situație.

„Eu aș propune un lockdown total, măcar pentru două săptămâni, să rămânem în limita gestionabilă. Dacă nu luăm astfel de măsuri nu vom mai putea gestiona ce se întâmplă și atunci cu siguranță că și ceilalți pacienți (n.r. non-Covid) vor suferi. Numărul de cazuri va crește în continuare, nu dă nicio tendință de scădere sau de stopare, iar capacitatea de gestionare a cazurilor este limitată”, mai spune Gabriel Lazany.

Un astfel de lockdown a fost instaurat doar la începutul stării de urgență, când românii aveau voie să iasă din casă doar pentru deplasări esențiale și doar purtând măști și având asupra lor acte doveditoare sau adeverințe cu scopul deplasării.

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0