HomeUltimele stiri

Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat că pesta porcină africană ar putea afecta și porcii domestici

Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat că pesta porcină africană ar putea afecta și porcii domestici

După ce noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate, la finele anului trecut, la porci mistreți de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud, prefectul Stelian Dolha a anunțat că autoritățile vor demara o campanie pentru prevenirea răspândirii acestei boli și la porcii domestici.

În acest sens, marți, Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit într-o nouă ședință pentru a stabili modul în care se vor desfășura acțiunile de monitorizare și prevenție a răspândirii cazurilor de pestă porcină africană atât în rândul mistreților, cât și în rândul porcilor domestici

”Dacă în planul de măsuri scrie ca trebuie să facem un control amănunțit, la pas, al fondului de vânătoare, atunci o să îl facem. Să luăm fiecare fond de vânătoare și să-l controlăm. Pentru că, dacă avem un caz de pestă porcină la mistreți, șansele să mai fie în apropiere sunt foarte mari. Mă îngrijorează posibilitatea de răspândire la porcul domestic și cred că trebuie să luăm toate măsurile de prevenție necesare”, a spus prefectul Stelian Dolha în deschiderea ședinței.

Deciziile luate în urma discuțiilor vizează constituirea unor echipe mixte, formate din reprezentanții fondurilor de vânătoare, reprezentanți ai unităților administrativ-teritoriale afectate, personal silvic și personal din cadrul Direcției Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care să efectueze misiuni de patrulare în fondurile de vânătoare. În urma acestor misiuni, vor fi întocmi documente constatatoare cu privire la cazurile de mortalitate în rândul mistreților.

De asemenea, reprezentanți ai Instituției Prefectului județul Bistrița-Năsăud și ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor vor desfășura campanii de informare a populației, inclusiv în cadrul exploatațiilor de suine, și vor distribui materiale informative la primării și cabinete veterinare, astfel încât populația să cunoască toate detaliile referitoare la modul în care se manifestă pesta porcină africană, dar și cum trebuie să acționeze în cazul apariției acestei boli în rândul suinelor.

Reamintim că, la finele anului 2020, noi cazuri de pestă porcină africană au fost confirmate la porci mistreți din două fonduri de vânătoare de pe raza județului Bistrița-Năsăud – unul la Figa și altul la Sâniacob.

Articolul Prefectul Stelian Dolha, îngrijorat că pesta porcină africană ar putea afecta și porcii domestici apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0