Stelian Dolha: Carantinarea Bistriței e iminentă! Totuși, încă mai amânăm decizia

HomeUltimele stiri

Stelian Dolha: Carantinarea Bistriței e iminentă! Totuși, încă mai amânăm decizia

Carantinarea municipiului Bistrița s-ar fi impus la depășirea incidenței cazurilor de COVID 19 de 6/1.000. Cu toate acestea, încă nu s-a dispus această măsură. ”Carantinarea Bistriței e iminentă. Dar încă amânăm decizia” a declarat prefectul Stelian Dolha. AFLĂ care sunt motivele:

Numărul cazurilor de COVID 19 crește simțitor, de la o zi la alta. Noi măsuri restrictive se adaugă zilnic, în diferite zone.

În mod normal, după depășirea incidenței cazurilor de COVID 19 de 6/1.000, se poate lua în considerare carantinarea zonei respective. Astfel, municipiul Bistrița ar fi putut fi carantinat încă de săptămâna trecută.

Cu toate acestea, nu s-a impus măsura carantinării.

Carantinarea Bistriței este iminentă. Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Deci nu cred că Bistrița va scăpa fără carantină. Momentan amânăm decizia de carantinare. Dar e doar o amânare. Nu cred că nu vom carantina municipiul” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, prefectul Stelian Dolha.

Decizia de amânare are la bază următoarele motive:

  • scoaterea focarelor din calculul incidenței
    • Noi avem în municipiu mai multe focare: Primăria Bistrița- vreo 33 de cazuri, Gloria – 26 de cazuri și Penitenciarul – 25 de cazuri. Ori acestea sunt deja focare controlate. Incidența se poate calcula și fără aceste focare, conform metodologiei. Deci dacă scoatem aceste focare din calcul, incidența pe municipiu nu mai e așa de mare” a explicat Stelian Dolha.
  • măsurile impuse la nivel național
    • De ieri au intrat în vigoare măsurile impuse la nivel național. Așteptăm să vedem ce efect au aceste măsuri. Adică, acum e obligatorie purtarea măștii peste tot, circulația pe timp de noapte e restricționată, deci numai în cazuri bine întemeiate. Și școlile au trecut în mediul online. Deși știți că noi am încercat să ținem școlile cât mai mult deschise. Totuși, nu cred că școlile erau problema, ci transportul public în comun. Chiar dacă am mai suplimentat mijloace de transport și am cerut decalarea transportului pentru operatorii economici, când erau și elevii, era mai greu gestionabilă situația. De aceea zic, așteptăm să vedem ce efect au și aceste măsuri” a mai spus prefectul județului.

În tot acest timp, la nivelul orașului a început o campanie de informare a cetățenilor.

Avem mesaje acustice, în mall-uri și instituții publice sunt puse afișe cu mesajele de precauție și responsabilizare a populației. De azi se vor împărți și pliante cu aceleași mesaje. Facem și această campanie, în speranța de a opri răspândirea coronavirusului” a declarat Stelian Dolha.

În tot acest timp, DSP BN analizează gradul de risc, și, în urma raportărilor acesteia, CJSU ia decizia de carantinare a municipiului sau nu.

Azi vom avea o întâlnire online și cu medicii de familie. Vom vedea și raportul DSP BN. Iar dacă DSP va spune că riscul e ridicat, atunci se va vota carantinarea sau nu. Dacă votul în CJSU va fi unanim pentru carantinare, sau majoritar pentru a carantina municipiul, așa se va decide. Dar totul e în funcție de evoluția cazurilor și de ce raportări face DSP BN” a concluzionat prefectul Stelian Dolha.

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0