HomeEconomic

Tradiții: Un pescar din Bistrița încă se ghidează după străvechiul calendar cu foi de ceapă…!

Tradiții: Un pescar din Bistrița încă se ghidează după străvechiul calendar cu foi de ceapă…!

S-au dus pe apa sâmbetei o mulțime de tradiții pline de farmec care luminau – în trecut – sărbătorile de iarnă, în Bistrița-Năsăud. Firav și pe alocuri – unele dintre ele însă se mai păstrează încă. Este și cazul calendarului de ceapă. Tradiția merge mai departe grație insistenței unui amator de pescuit din Bistrița.

În ajunul Anului Nou, o practică foarte răspândită (în mai toate satele din zona Năsăud-Rodna, dar şi în alte părţi) era întocmirea unui calendar din foi de ceapă

Bunicii noștri obişnuiau să desfacă douăsprezece coji de ceapă pe care le umpleau cu sare. Se atribuia fiecărei foi de ceapă, în ordine cronologică, câte o lună din an. Cojile se puneau în seara Anului Nou pe un ştergar nou – pe masă, sau la fereastră, iar dimineaţa se verifica gradul de umiditate al fiecărei coji de ceapă.

Coaja în care se observa sarea topită „cu picuri de apă” transmitea faptul că luna respectivă va fi una ploioasă. Când foaia de ceapă rămânea cu sarea aproape uscată era semn clar că acea lună va fi secetoasă.

Marius Rus, cameramanul de la Ardeal Tv și unul dintre pescarii pasionați ai orașului, se încăpățânează să-și alcătuiască în fiecare final de an acest calendar cu foi de ceapă.

Potrivit tradiției, la începutul fiecărui an așa cum o parte dintre dumneavoastră știți, alcătuiesc calendarul cepei, așa cum de altfel l-am învățat de la bunicii mei și îl duc mai departe. Cu toate că în aceste timpuri pare a fi depășit, având în vedere tehnologia de ultimă generație în domeniul meteo, eu tind să cred în acest calendar”, explică Marius Rus. 

Pescarul admite că informațiile nu l-au înșelat până acum niciodată în anii precedenți.

Dacă în trecut pentru gospodine era un îndrumător în ceea ce privește agricultura, păstoritul, adunatul fânului și vedeau în calendarul de ceapă care luni sunt secetoase și care ploioase – pentru mine el reprezintă ghidul meteo pentru un întreg sezon de pescuit”, mărturisește Marius Rus.

El recunoaște, de asemenea, că probabilitatea este de aproximativ 70-80%. Se pare că „strămoșii noștri au avut un instrument la îndemână care funcționează perfect și astăzi. Așadar calendarul cu ceapă pe anul 2021 ne arată un an extrem de secetos, cu precipitații slabe primăvara. Luna iunie se anunță extrem de ploioasă, iar vara și toamna vor fi secetoase”, concluzionează Marius Rus. 

Am uitat de calendarul de ceapă! Bunica mea îl făcea în fiecare seară de 31 decembrie… Participam și noi… Frumoase amintiri… După cum arată, va fi un an cam secetos, dar, cred că în zilele noastre depinde și de ceapă! An Nou Fericit și La mulți ani!”, confirmă unul dintre comentatorii pescarului. 

Foto deschidere @ gastropedia.ro

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0