HomeEconomic

AUR are planuri îndrăznețe în Parlament

AUR are planuri îndrăznețe în Parlament

Formațiunea politică Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) – marea surpriză a alegerilor parlamentare din 2020 – este o formațiune politică naționalistă, care se descrie ca una „protectoare a articolului 1 punctul 1 din Constituția României: ‘România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil’.”

Doctrina partidului politic AUR se sprijină pe patru piloni: familia, patria, credința, libertatea.

„De asemenea, având în vedere rapturile teritoriale la care România a fost supusă, luptăm pentru Articolul 1 din Constituția din 1923 privind teritoriul Țării și accentuăm articolul 3, punctul 4 din actuala Constituție, care spune că ‘Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine’”, se arată în manifestul partidului AUR.

Formațiunea politică în cauză a fost înființată în anul 2019, are în principiu 15 obiective îndrăznețe, după cum urmează:

 1. „Asumarea reunirii cu Republica Moldova ca proiect de țară și prioritate în strategia națională și europeană de securitate, dezvoltarea regională și în consolidarea flancului estic al NATO
 2. Libertate personală, religioasă, economică, politică
 3. Stat de Drept, justiție independentă și funcțională
 4. Egalitate în fața legii
 5. Egalitate de șanse
 6. Transparență, meritocrație și responsabilitate
 7. Un aparat instituțional simplificat, depolitizat, eficient, bazat pe competențe
 8. Acces liber și egal la vot pentru toți cetățenii români indiferent unde se află
 9. Guvernare eficientă, atât la nivel național cât și european, în baza unei strânse cooperări între sectorul public, privat și inițiativele civice
 10. Economie de piață liberă
 11. Respect pentru proprietate, care este inviolabilă
 12. Presă liberă, nu aservită
 13. Cetățenie activă
 14. Protejarea, promovarea și exploatarea sustenabilă a resurselor naționale de la patrimoniul natural si cultural la resursele umane
 15. Promovarea și garantarea la nivel european a drepturilor și libertăților celor peste 10 milioane de români din afara granițelor în spiritul reciprocității și a unei cât mai strânse cooperări între statele membre și partenere UE.”

Principiile AUR fac referire la unirea României Mari, la principiul personalist, la proprietatea privată, la recursul la tradiție, la realitatea specifică, la meritocrație sau la spiritul de sacrificiu.

„Principiul unionist. Înțelegem să acționăm numai în unitate, căutând armonia și eficiența în slujirea binelui comun, în pofida tuturor slăbiciunilor personale și provocărilor comunitare de care, fără îndoială, nu vom fi scutiți. Numai uniți, într-o frăție deplină, putem face din nou România Mare – atât în sens geografic, ca stat în granițele din timpul Regelui Ferdinand I, cât și în sens geopolitic, de forță respectată în Europa și în lume. Unirea face puterea!

Principiul personalist. Persoana este unică, dar își afirmă unicitatea doar în relație cu alte persoane, structura firii umane fiind prin excelență una a comuniunii. Comuniunea este împărtășire, opusă masificării (reducerii la un numitor comun, la un număr) și, în egală măsură, individualismului. Viața – încă din momentul conceperii –, libertatea și demnitatea oricărei persoane sînt sacrosante.

Principiul proprietății private. Proprietatea privată este o condiție esențială a libertății persoanei. A fi stăpîn peste o casă, o bucată de pămînt, o întreprindere te pune în postura de a putea alege și, implicit, de a-ți asuma responsabilități. De aceea, proprietatea este inalienabilă. A încălca sau răpi proprietatea cuiva este o crimă.

Principiul recursului la tradiție. Tradiția este moștenirea spirituală vie și creatoare a unui popor. Altfel spus, tradiția nu este obiect de muzeu sau prilej de idolatrie, ci acumulare de experiențe, îndreptar de viață și instrument de acțiune în prezent.

Principiul raportării la realitatea specifică. Pentru a fi în folosul persoanei și al comunității, orice act politic este condiționat de raportarea lui corectă la realitatea specifică. Realismul este propriu creștinului și omului de dreapta, în contra ingineriei sociale – de factură stîngistă –, care ignoră realitatea și imaginează utopii, inevitabil distructive.

Principiul meritocratic. Meritocrația înseamnă accesul la poziții sociale și de prestigiu pe baza meritelor personale. Inteligența, competența, calitățile morale și efortul depus pentru scopurile comune sînt cele în virtutea cărora membrii mișcării noastre vor căpăta responsabilități în organizație și funcții și demnități în stat.

Principiul spiritului de sacrificiu. Capacitatea de dăruire a unei persoane dă măsura dragostei sale. Cu cît jertfești mai mult pentru altul, pentru un crez, pentru binele comun, cu atît dovedești o iubire mai mare. Fără sacrificii nu se construiește nimic durabil. Iar fără dragoste, nu există spirit de sacrificiu”, se arată în expunerea de motive.”

Citește și USR-PLUS refuză să colaboreze cu AUR

Articolul AUR are planuri îndrăznețe în Parlament apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0