HomeEveniment

Sunt posibile creşteri de niveluri pe râurile din judeţul Bistriţa-Năsăud

Sunt posibile creşteri de niveluri pe râurile din judeţul Bistriţa-Năsăud

Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa precizează că, în condiţiile de încălzire a vremii, formaţiunile de gheaţă existente pe râuri se vor diminua şi este posibil să genereze creşteri de niveluri pe anumite sectoare ale cursurilor de apă.

Prognoza meteorologică prevede încălzirea vremii în zilele următoare, aceasta devenind mai caldă decât normalul termic al perioadei. Totodată, sunt prognozate izolat precipitaţii predominant lichide.

Specialiştii Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud monitorizează evoluţia fenomenelor de iarnă, debitele şi nivelurile cursurilor de apă, volumul de apă din acumularea Colibiţa şi asigură fluxul informaţional între instituţiile responsabile.

Se recomandă populaţiei să nu traverseze cursurile de apă sau lacurile de acumulare pe poduri de gheaţă. Totodată, Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud atrage atenția cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun practicând pescuitul la copcă şi sporturile pe apa îngheţată.

De asemenea, toţi deţinătorii de poduri şi podeţe trebuie să menţină curate secţiunile de scurgere a apelor.

În momentul actual, pe cursurile de apă din judeţul Bistriţa-Năsăud se înregistrează următoarele fenomene de iarnă:

– pod de gheaţă cu ochiuri pe râurile: Leşu la staţia hidrometrică Leşu, Meleş la staţia hidrometrică Beclean şi Dipşa la staţia hidrometrică Chiraleş;

– pod de gheaţă întrerupt pe râul Bistriţa la staţia hidrometrică Miţa;

– gheaţă la mal pe râurile: Someşul Mare la staţiile hidrometrice Valea Mare, Rodna, Nepos şi Beclean, Cormaia la staţia hidrometrică Sângeorz Băi, Ilva la staţia hidrometrică Poiana Ilvei, Telcişor la staţia hidrometrică Telciu, Sălăuţa la staţiile hidrometrice Romuli şi Salva, Ţibleş la staţia hidrometrică Mocod, Şieu la staţia hidrometrică Şintereag şi Ilisua la staţia hidrometrică Cristeştii Ciceului.

Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub cotele de atenţie.

FOTO: Andreea Reman, hidrolog în cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1