HomeEconomic

FOTO: Intersecțiile din Bistrița, strălucitoare și pline de culoare! Nuielușele lui Moș Nicolae – tot mai sofisticate și ornamentate

FOTO:  Intersecțiile din Bistrița, strălucitoare și pline de culoare! Nuielușele lui Moș Nicolae – tot mai sofisticate și ornamentate

În ton cu vremea nefiresc de caldă și însorită pentru un început de decembrie – intersecțiile din Bistrița s-au animat în această dimineață (cum se întâmplă, de altfel, de câteva zile încoace), colorându-se și strălucind de departe. Zeci de nuielușe impecabil ornamentate – din ce în ce mai moderne și sofisticate – au fost înșirate pe trotuare. Conform tradiției, în această noapte copiii cuminți îl așteaptă pe Moș Nicolae.

Învăluite de razele unui soare nefiresc de cald, sute de nuielușe și-au așteptat astăzi cumpărătorii. Comercianții le-au amplasat strategic în diferite intersecții din Bistrița, înșirându-le pe trotuare – ornamentate cu Moș Crăciuni, cu globuri de polistiren și hărtie glasată roșie / albastră. Din ce în ce mai moderne și sofisticate, nuielușele au trecut la un nou nivel, fiind acum împodobite cu inimioare, trandafiri sau brăduți de hârtie.  

Sunt încă simbolul lui Moș Nicolae – un fel de proiecție urbană a Sfântului Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor. 

Nuielușele s-au vândut ieri cu 3, 4 sau 5 lei, în funcție de complexitatea aranjamentului. Dar comercianții au mai și lăsat din preț, pe ici, pe colo






În noaptea de 5 spre 6 decembrie…

cei mici pot primi fie o nuieluşă, dacă nu au fost cuminţi, fie dulciuri şi alte daruri, dacă merită. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit copilul neascultător trebuie să fie de măr. Dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până de Crăciun, înseamnă că sfântul „a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

În Transilvania, Moş Nicolae este numit şi Sân-Nicoară, fiind unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă spune că Sân-Nicoară poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori.

Se mai spune că „atunci când Moş Nicolae îşi scutură barba cea albă, afară va ninge negreşit” și că este un erou pe cal alb care păzeşte soarele de forţele malefice ale dracilor.









COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 1