HomeUltimele stiri

Nimeni nu omagiază moartea marinarilor români. Ce spune ultimul supravieţuitor al tragediei de pe „Independenţa“

Nimeni nu omagiază moartea marinarilor români. Ce spune ultimul supravieţuitor al tragediei de pe „Independenţa“

Ioan Gomboşanu este ultimul supravieţuitor al tragediei care s-a petrecut pe petrolierul „Independenţa“ și își exprimă dezamăgirea din cauză că, nici în comunism, nici în democraţie, nu se mai omagiază moarte sutelor de marinari români morţi pe mările şi oceanele lumii.

Context

La 15 noiembrie 1979, petrolierul, încărcat cu 95.000 de tone de petrol, se pregătea să traverseze Bosforul. Nava a ajuns mai devreme în Marmara, fapt ce i-a condamnat pe toţi la moarte. Un cargou grecesc, „Evriali“, a făcut o manevră riscantă şi a lovit în plin nava românească care transporta material inflamabil. „S-a auzit iniţial un scârţâit de fiare, iar la scurt timp a apărut prima explozie şi petrolul a luat foc“, povesteşte fostul timonier, potrivit adevarul.ro.

După ce comandantul navei a dat semnalul de abandon, Gomboşanu s-a salvat aruncându-se de pe navă, de la înălţime de opt etaje, după ce şi-au dat seama că bărcile de salvare nu puteau fi folosite, întrucât se înclinaseră şi ele o dată cu petrolierul. Fiind toamnă târzie, apa era rece. Alături de el mai erau câţiva marinari care căutau ţărmul cu ochii prin ceaţa deasă. „Am început să înot disperat, pentru a mă îndepărta de navă. Am înotat vreo trei kilometri cred. Nu m-am oprit nicio clipă, pentru că aş fi îngheţat şi aş fi murit“, rememorează el dramatismul acelei dimineţi. Când s-a apropiat de ţărm, a fost salvat de un pescar turc, care l-a dus la ţărm unde a fost preluat de o ambulanţă.

O vreme, a stat în Turcia pentru a-i recunoaşte pe colegii morţi: „Au fost clipe groaznice, îi recunoşteam după tatuaje, după lucrările dentare.  Ajunsesem să desfacem gura morţilor pentru a ne da seama dacă sunt românii de pe Independenţa“.

Citește continuarea AICI.

Articolul Nimeni nu omagiază moartea marinarilor români. Ce spune ultimul supravieţuitor al tragediei de pe „Independenţa“ apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0