Rostul de dimineață: Pandemie. Panică. Incertitudine… Și un licăr de speranță, la Colegiul „Andrei Mureșanu”

HomeEconomic

Rostul de dimineață: Pandemie. Panică. Incertitudine… Și un licăr de speranță, la Colegiul „Andrei Mureșanu”

Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri… Un grup de profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” ne reamintesc de cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii:

„Începând de astăzi, ne propunem să vă provocăm la a citi împreună cu noi o carte pe săptămână. Astfel, în fiecare luni vom face o recomandare care să vă inspire în alegerile de lectură pe care le veți face! Zăbovește citind cu noi…!!!”

Cam așa sună invitația – provocarea unor profesori și elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu”. Și-au încropit și o pagină pe facebook (care poate fi frunzărită AICI) și care merită vizitată din când în când… 

Fie și pentru a ne reaminti că pandemia, panica, incertitudinile sau îngrijorările au bântuit și prin sufletele altora… Cu sute de ani înaintea noastră…

Iată ce ne recomandă, pentru această săptămână, profesoara Irina Vlas:

Pandemie. Panică. Incertitudine. Îngrijorare. Moarte. Cuvinte care înspăimântă astăzi, au îngrozit și în alte vremuri. 

Anul 1665 și Marea Ciumă – care avea să nimicească un sfert din populația Londrei – sunt descrise în cartea considerată a fi cea mai bine documentată cronică a unei mari pandemii.

Jurnalul lui Defoe este totuși o operă de ficțiune care îmbină adevărul istoric cu cel artistic.

O scriere confesivă în care autorul nu-și arogă paternitatea consemnărilor, atribuindu-le unui negustor șelar, locuitor al Londrei din acea vreme.

„Defoe, chiar dacă n-ar fi fost autorul lui Robinson Crusoe, ar fi rămas nemuritor prin geniul vădit în Jurnal din Anul Ciumei” (Walter Scott)

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0