HomeEveniment

Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile. Raed Arafat a făcut precizări cu privire la restricțiile din perioada sărbătorilor de iarnă

Starea de alertă se prelungește pentru încă 30 de zile. Raed Arafat a făcut precizări cu privire la restricțiile din perioada sărbătorilor de iarnă

Starea de alertă pe teritoriul României se prelungește cu încă 30 de zile, începând cu data de 14 decembrie, a anunțat joi seara, la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, secretarul de stat Raed Arafat. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit și despre restricțiile care se vor aplica în perioada sărbătorilor de iarnă.

Arafat a adăugat că starea de alertă va fi prelungită păstrând măsurile restrictive existente în prezent, la care se mai adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi.

A fost evaluată situaţia epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, doar la acest moment, adăugând o singură măsură. Şi anume, organizarea şi desfăşurarea activităţilor operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri”, a declarat Raed Arafat.

Secretarul de stat a spus că în ceea ce privește telecabinele, spre exemplu, dacă acestea au o capacitate de 20 de persoane, ele vor funcționa la jumătate din capacitate, adică vor putea transporta cel mult 10 persoane. În schimb, telescaunele vor funcționa în condiții normale.

Întrebat dacă pârtiile de schi sunt deschise pentru toată lumea sau doar pentru localnici, el a precizat: “Pârtiile sunt deschise, dar respectând toate regulile care se aplică în jurul lor”.

În rest, Arafat a mai spus că toate măsurile care au fost până acum, cu excepția închiderii piețelor, rămân valabile, fiind vorba despre restricțiile care se impun în funcție de rata de incidență din fiecare localitate în parte.

”Ne vom axa mai departe pe luarea unor măsuri zonale sau locale, acolo unde se impune”, a mai spus Arafat.

În ceea ce privește perioada sărbătorilor de iarnă, secretarul de stat în MAI a subliniat că este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că situația cu privire la evoluția cazurilor de COVID-19 nu este deocamdată sub control și nu s-a înregistrat o descreștere constantă a numărului de cazuri. ”De sărbători, încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți. Asta ne va permite să trecem mai ușor peste ce va urma”, a spus Arafat, făcând apel la populație să respecte și măsurile minime de igienă și distanțare fizică.

Referitor la petrecerile de Anul Nou, șeful DSU a precizat că sunt interzise și, în plus, se menţine restricţia privind circulaţia pe timpul nopţii.

”Toate limitările care au fost până acum rămân mai departe, adică totul în limita limitărilor care au fost. Dacă vorbim de petreceri de sute de oameni, de mii de oameni în stradă, nu. Asta este clar că nu. (…) Regulile sunt clare. Sunt făcute ca să diminueze contactul. Cei care nu respectă, cei care vor ieşi, cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol şi pe membrii familiilor lor în pericol. Recomandarea este să se evite aceste acţiuni. Putem să ne bucurăm foarte bine şi de Anul Nou, dar respectând unele reguli în cursul acestui an”, a mai spus sursa citată.

Totodată, Arafat a sfătuit populația să evite mersul cu colindul.

Colindatul poate să fie cu trei persoane care merg de la casă la casă, dar sfatul este să evitaţi acest lucru, chiar dacă este o tradiţie – şi o înţeleg perfect, o înţelegem cu toţii perfect -, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case“, a mai explicat Arafat.

Sursa citată a completat că propunerile adoptate în şedinţa CNSU vor fi aprobate în ședința de guvern de vineri, de la ora 10:00.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0