HomeTravel

Am vizitat Libanul în timpul protestelor și mi-a plăcut

Am vizitat Libanul în timpul protestelor și mi-a plăcut

Dacă nu ai vizitat Libanul până acum, articolul acesta s-ar putea să-ţi dea puţin de gândit sau măcar să-ţi facă poftă de o aventură culinară în micuţa ţară supranumită Elveţia Orientului Mijlociu.

Cum să mergi în Liban?! Sunt arabi acolo, au Kalashnikov, e periculos! Da, într-adevăr, e risc mare să te îndrăgosteşti de Beirut la primul hummus.

Spaime de genul acesta sunt probabil unele dintre cele mai comune printre compatrioţii din Vest, pentru care Libanul ar fi cam totuna cu Libia sau cu restul ţărilor din Orientul Mijlociu, de unde şi ideea că e periculos să mergi. E adevărat însă că problemele din ţările vecine Libanulului şi valul de proteste din ultima vreme nu ajută deloc la promovarea turismului în zonă.

Una peste alta, după 5 zile petrecute acolo, noi am conchis ca Libanul este periculos de vizitat doar dacă eşti un pofticios incurabil şi asta din cauza mâncării libaneze.

 

De ce am ales să mergem în Liban, în timpul protestelor? De poftă.

La propriu. După un prânz la un restaurant libanez de pe la noi, ne-am gândit cum ar fi să mergem să încercăm mâncarea libaneză chiar la ea acasă. Culmea, fix atunci s-a întâmplat să fie şi promoţie la cursele Tarom. Biletele le-am luat însă înainte de începerea protestelor, aşa că am stat puţin pe gânduri dacă să mai plecăm sau nu. Şi rău am fi făcut, dacă am fi ales să nu mergem.

După un zbor de 2 ore în toiul nopţii, am aterizat în Beirut. Era linişte şi pace, iar briza caldă a Mediteranei ne-a întâmpinat de cum am ieşit din aeroport. În drum spre hotel, şoferul de taxi ne-a dat indicaţii cum să ajungem în centru şi, pe un ton jovial, ne-a comunicat că hotelul nostru era chiar lângă zona unde se organizează protestele. Am râs şi noi cu el de norocul nostru.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aventurescu® Oficial (@aventurescu) on

Beirut este o combinaţie echilibrată între Dubai şi Paris, asezonată cu puţin Istanbul, Atena şi Berlin.

Luat la pas, centrul Beirutului, cu arhitectura sa, te face să crezi uneori că eşti într-un colţ din Paris. Alteori, străduţele cu mici magazine de cartier şi terase îţi vor aminti de Istanbul, Atena sau Berlin.

Am hoinărit prin majoritatea cartierelor din Beirut, fiecare diferit de celălalt, din Gemaize şi Mar Mihkail (epicentrul distracţiei din Beirut), până în cartierul armenesc sau Hamra. Nu ne-am simţit nici măcar o secundă în pericol. Cu gândul la tabbouleh, hummus şi senzaţionalele măsline libaneze, am trecut fără griji pe lângă protestatari, soldaţi şi tancuri.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aventurescu® Oficial (@aventurescu) on

Ȋn Beirut, am văzut la fel de multe bănci precum supermarket-uri şi o mulţime de biserici creştine

Beirutul este un centru economic pentru întreaga regiune, dar şi un centru cultural, în mare parte datorită religiilor care se contopesc aici. În Liban sunt atât creştini, cât şi musulmani, plus alte minorităţi. Dacă dis-de-dimineaţă se aude chemarea musulmană la rugăciune, după câteva ore încep clopotele de la biserică. Oamenii sunt calzi, primitori şi ospitalieri, iar din felul cum gătesc se vede că le place să mănânce sănătos.

Am stat la poveşti cu localnici şi am înţeles că stilul lor de viaţă este despre ieşit în oraş, masa la restaurante, petreceri pe plajă şi doar ocazional proteste, atunci când, de exemplu, autorităţile pun o taxă de 6$/ lună pentru folosirea WhatsApp-ului. Tu nu ai protesta dacă guvernul ţi-ar cere 6$/ lună ca să trimiţi emoji pe WhatsApp? 😀

Şi da, se mănâncă bine în Liban. Bine şi mult. E ceva normal la ei, să te aşezi la o masă plină cu farfurii, castronaşe şi platouri cu diverse bunătăţi, deşi abia dacă poţi mânca jumătate din ele. Aşa că, atenţie când comanzi platouri! De regulă, un platou este suficient pentru două persoane.

Dar nu care cumva să crezi că în Liban se mănâncă bine şi atât. Nicidecum! Dacă îţi organizezi o vacanţă de 4-5 zile, poti vizita Byblos (unul dintre cele mai vechi orașe din lume) şi te poţi plimba pe străduţele încărcate de istorie, unde poţi face cumpărături la numeroasele souk-uri. Ziua o poţi încheia cu o cină la unul dintre restaurantele cu vedere la mare sau port.

În altă zi, poti lua la pas centrul oraşului Beirut, de la Zaitoune Bay până în Hamra şi la celebrele stânci Rauche. La apus, poţi încheia ziua cu o cină, urmată de o bere la unul dintre numeroasele skybar-uri din Beirut, cum ar fi Cherry on the Rooftop (aici, obligatoriu cămaşă şi pantaloni lungi).

Până să ajungem să călcăm pe pământul său, habar n-aveam că Libanul are munţi de 4000 m înălţime şi atracţii precum Pădurea de Cedri, cu arbori vechi de 6000 ani. Potrivit credinţei, cedrii ar fi fost plantaţi de însuşi Dumnezeu, iar Noe şi-ar fi construit arca din lemn de cedru.

Ascunsă adânc în munţi se află şi grota Jeita, o peşteră imensă, lungă de 9 kilometri, cu o mulţime de formaţiuni calcaroase, încăperi şi lacuri subterane, pe luciul cărora te poţi plimba cu barca. A fost chiar finalistă la concursul pentru cele 7 minuni ale naturii.  E un loc fantastic!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aventurescu® Oficial (@aventurescu) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aventurescu® Oficial (@aventurescu) on

Te-am pus pe gânduri privind o vacanţă în Liban? 

Sper că ţi-am făcut poftă de o porţie de hummus, tabbouleh, manoush, fatoush, lebneh, mouhtabal sau de numeroasele deserturi libaneze absolut fabuloase.

Iar dacă deja te gândeşti serios să ne calci pe urme, citeşte şi articolele noastre despre ce am vizitat în Liban, costuri şi alte informaţii utile despre logistică. Iar aici găsești mai multe detalii despre cum a fost ca turist în mijlocul protestelor.

 

The post Am vizitat Libanul în timpul protestelor și mi-a plăcut first appeared on Aventurescu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0