HomeEveniment

Angajatorii care plătesc cheltuielile telesalariaților, scapă de plata unor taxe

Angajatorii care plătesc cheltuielile telesalariaților, scapă de plata unor taxe

Tot mai mulți angajați lucrează în sistem de telemuncă. O nouă hotărâre de Guvern prevede ca angajatorii care plătesc cheltuielile ”de acasă” ale telesalariaților, să fie absolviți de plata taxelor salariale aferente.

În 21 decembrie s-a publicat în Monitorul Oficial o lege care aduce o nouă facilitate fiscală pentru angajatori.

Mai exact, dacă aceștia dau angajaților ce lucrează de acasă bani pentru plata utilităților și achiziția de echipamente, sunt scutiți de la plata taxelor salariale aferente.

Se pot oferi până la 400 de lei lunar, iar banii pot fi dați de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților.

Bani pot fi folosiți pentru facturile de energie electrică, încălzire, apă și internet, dar și cele pentru achiziția de mobilier și echipamente de birou.

Cheltuielile cu telemunca au devenit cheltuieli deductibile la calcularea impozitului pe profit începând din 24 decembrie 2020.

În cazul impozitului pe veniturile salariale, e vorba de venituri neimpozabile atunci când se vorbește de sume „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (…) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”, conform actului amintit (articolul I, punctul 40).

Scutirea de taxe se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, care se declară efectiv în februarie 2021.

„Cheltuielile cu telemunca vor fi decontate de societăți către angajați într-un plafon de 400 de lei pe lună, acordat, evident, proporțional cu numărul de zile de telemuncă prestate de către angajat. Aceste cheltuieli pot fi făcute pentru utilități, echipamente de birou și alte lucruri necesare pentru munca de acasă. Important de menționat aici este faptul că legea nu cere niciun fel de documente justificative pe care să le aducă angajatul, astfel încât să demonstreze că cheltuielile au fost făcute efectiv în acest sens. Deci, se acordă această bonificație fără a se aplica impozit pe venit sau contribuții sociale pentru angajații care sunt în telemuncă”, a explicat Andreea Mitiriță, conform avocatnet.ro.

Este vorba de o măsură inclusă în Legea 296/2020, care conține numeroase modificări fiscale.

 

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0