HomeEveniment

Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc

Ce nu știți, că nu v-am scris: Conjurația incapabililor care ne conduc

Ne-am gândit că n-ar fi rău să facem o retrospectivă a fiecărei săptămâni, să nu uităm prea repede ce decizii iau cei care ne conduc, ce ușor merge treaba din vârful pixului când are politicianul un interes și cum nu se mișcă același pix când e vorba de interesul nostru, al comunității.

Săptămâna care s-a încheiat a adâncit mai tare prăpastia dintre omul politic (care, vom vedea, odată ajuns în funcție uită de electoratoratul căruia îi promitea recent totul, el are după alegeri doar obligații politice și atât) și cei care le-au dat votul pentru a ajunge în funcțiile din care au promis că le vor schimba viața cu una mai bună.

Turc și-a găsit mâna dreaptă! Se poate apuca de treabă…

Ioan Turc, liderul PNL BN, pare prea prins să dea de cap butoanelor din primărie și nu-l mai interesează deloc ce fac acoliții lui din funcțiile în care i-a uns. Pot să ne arunce și lături în cap, Turc nu vede, are altele pe cap. A început săptămâna numindu-și city manager din pix, pe Ioan Peteleu.

Un gând pios de mulțumire a mers în acel moment către deputatul Daniel Suciu (PSD) pentru modificările aduse Codului Administrativ. L-au scutit pe Turc de inutilitatea organizării unui concurs pentru acest post… Un lucru probabil deranjant pentru pesediști, care, în era Crețu, au fost puși în situația ingrată de a-l trimite la concurs de unul singur pe George Avram, fostul city manager. Au zis să scape de emoții și au schimbat legea să poată fi numit din pix. Vom vedea dacă liberalii vor folosi și o altă modificare din Codul Administrativ făcută de pesediști, aia care zice că viceprimarii pot să-și tragă și ei câte un consilier personal dacă se simt pierduți prin primărie. Turc are deja trei, și-un fost primar (Vasile de la PD-ul lui Ioan Oltean). Să trăiască cu toții bine din banii noștri, că și ei au suflet! De aia i-am și votat, să le fie cald și bine!

Cum stă Stelică cu scaunul?

De ăla de prefect vorbim. Da’ la ce v-a fugit mintea?

Începutul săptămânii l-a prins ocupat cu scaunul și pe prefectul Stelian Dolha, care trăiește mari emoții. Va fi sau nu va mai fi prefect, că atâta a cerut și el de la liberali în mandatul ăsta, scaunul călduț din Prefectură. Că el în alegeri libere nu prea face față, dar când e numit de partid rupe tot, iese zmeul din el! Și acu, alianța asta a liberalilor cu USR și UDMR îi dă emoții. S-ar putea ajunge chiar la un consens politic și să se dea câte un scaun și un salariu gras la fiecare partid în Prefectura APOLITICĂ.

Perfectul Stelică dă spor COVID retroactiv pentru campanii umanitare! Niii, mânca-ți-aș, ce generos e zmeul…  

Nici ziua de marți n-a mers mai bine pentru Dolha. Atunci l-au sunat jurnaliștii de la Bistrițeanul să ne spună și nouă și vouă dacă angajații prefecturii au luat sporul COVID de 30%, cam câți și de ce, sub ce argument. Ne-a promis că revine a doua zi cu date clare. Nu ne-a mai răspuns la întrebări nici în ziua de astăzi.

A precizat totuși într-o emisiune online că ar fi primit toți angajații spor COVID pentru că, fiți atenți, angajații Prefecturii l-au ajutat în campania umanitară (!) organizată de el în starea de urgență. Vă reamintim că decizia acordării acestor sporuri s-a luat în august, iar prefectul le motivază cu campanii umanitare din martie, aprilie. CUM?! Nu ne mai explicați o dată, domnu’ Stelică?! Că suntem mai grei de cap, nu pricepem cum se dau sporurile ăstea de risc COVID retroactiv.

Un jurist atât de mare pentru un oraș atât de mic…

Miercuri am aflat că totuși se lucrează la primărie, chiar dacă noi nu vedem mai nimic. Se pregătește de-a dreptul o revoluție legislativă. Lucrează primul jurist al orașului – Ioan Turc și cu secretara Gaftone la o Hotărâre de Consiliu Local care va bate PUG-ul (Planul Urbanistic General)…! O inepție, ceva ce nu s-a mai văzut.

Mișcarea e frecție la un picior de lemn, dar de unde să știe Turc ce îi pregătește mieroasa Gaftone, de care-i e frică chiar și lui, primul jurist al orașului…! Căci – se știe – nu-i bine să te pui că ea e mai mare-n grad și-n funcție și ca primarul ales. Primarul Turc a văzut ce i s-a arătat: capitalul de imagine. Că, adică, va puncta în fața oamenilor că luptă, vezi Doamne, să interzică construcția de mici blocuri între case… Iar Floare Gaftone se va folosi de acest HCL lovit de nulitate, pentru a se apăra în zecile de procese pe care le are în instanță (pune la încercare și inteligența judecătorilor) pentru că ceva e clar și nu trebuie să ai prea multe cunoștințe juridice ca să știi măcar atât: PUG-ul unui oraș NU se modifică printr-un mizilic de hotărâre a Consiliului Local. Se modifică doar printr-un alt PUG…! Să vezi surpriză! 

Miercuri a fost și prima zi cu ninsoare adevărată din iarna asta și, nu v-ați fi așteptat, dar autoritățile au fost luate prin surprindere. Ne-au trimis cititorii toată ziua fotografii și nemulțumiri cu străzile din oraș și drumurile din județ care au rămas nedeszăpezite. Li s-o fi părut, că noi am întrebat autoritățile și ne-au zis că s-au mișcat excelent, dar nu înțeleg de unde atâta zăpadă! 

Ferea, a prins viteză Turc cu scaunele goale prin oraș! 

Joi a făcut primarul Turc conferință de presă, ocazie cu care ne-a anunțat că, după lungi și grele căutări, într-un final și-a găsit mâna dreaptă. Are și un nume: Ioan Peteleu Mâna Dreaptă a lu’ Turc. 

Mai departe, foarte îndârjit, ne-a anunțat primarul că, gata, va face curățenie printre șefimea din primărie. I-auzi? Da’ ce v-a oprit până acum, domnu’ primar?! Sau încă n-ați realizat că sunteți primar….?! Poate ar trebui să ne comunicați mai exact CE ați făcut, nu promisiuni, că de ălea avem destule din campanie. Ei, ce ziceți, ne mișcăm și noi mai cu talent? Începeți să faceți ceva în orașul ăsta sau tot la faza de angajat liberali de conjunctură sunteți? Că, uite, trece mandatul și nu ați împăcat nici partidul, darămite pe cei care v-au ales.

Și acum, să analizăm faza de cascadorii râsului. Trecut subit în aceeași conferință de presă de la funcția de primar la cea de șef al PNL BN, Ioan Turc a anunțat că partidul a înfrânt: are trei scaune de secretar la București, dar au mici probleme: unu-i prea mic, unu-i șubred tare și altu’ e în vis.

Urâte, nerecunoscător, că pentru el a luat Turc un scaun la Economie, a zis nu se bagă, că el a fost prieten cu Neluțu Oltean și nu se cade să meargă unde nu-l trimite el. Oltean l-a băgat în politică, pentru el se duce și-n foc, nu numa’ la Economie. Turc, să mai caute, să umble cu scaunul de secretar la Economie prin oraș, poate vrea cineva să stea o tură pe el. 

De neoprit, Turc îl anunță și pe Adrian Crișan președinte la Antidoping. A uitat însă primul jurist să citească legea, care spune clar, negru pe alb, că această funcție presupune independența politică. Ori în momentul în care un partid anunță susținerea politică pentru această funcție a cam făcut rahatul praf. Plus că actualul președinte mai are vreo 3 ani de mandat, nu-l schimbi când ți se năzare politic. Deci, Neluțu, vezi că te-au prostit ăia la București, ți-au dat un scaun putred. Schimbă-l, că-l mai faci de rușine și pe Adrian Crișan. Buuuun. Și al treilea scaun, consilier de stat în Cancelaria Primului ministru, scaun promis lui Doru Rus, aflați că nu există decât în vis…! În realitate e ocupat de alți liberali, mai grei, din apropierea lui Cîțu, ca să fim mai clari. 

Cum le numără Stelică, coane Fănică…

Prefectul Stelian Dolha ne-a uimit vineri, când eram tot cu sufletul ca gură așteptând numărul angajaților care primesc spor COVID în Prefectură și motivarea fiecărui spor. Ne-a uimit, zău! Păi noi credeam că dacă tot e prefect, știe măcar câte centre de vaccinare sunt în județ, dacă tot ăsta a fost subiectul ultimelor zile. Când colo, să vezi șoc: nu știa Stelică ce știa directoarea DSP – Anca Andrițoiu. Ea și Lazany o țineau langa cu trei centre, toate în Bistrița, perfectul Stelică o ținea pe-a lui: 13, din care 11 operaționale, de fapt trei, practic două. Măi, ne-a năucit, nu alta perfectul! Ne-a dat decisiva, ne-au patinat hardurile două ore după ce i-am ascultat declarația și am încercat să înțelegem ce-o fi vrut să zică. O fi trăit zile grele la București, ce să mai și crezi, dom’le. 

Coane Mureșan, cum ne-ai stricat tu weekendul…

De nervii noștri în acest weekend s-a ocupat Mihai Mureșan, unsul lui Ioan Turc și al Dianei Morar, da al Didinei, la ISJ BN. Un țărănist prăfuit cu apucături comuniste, incapabil să facă o analiză și să cântărească bine ce clase de liceu elimină în toamnă fără să afecteze opțiunile și abilitățile elevilor, să încerce să păstreze echilibrul în oferta educațională. A lăsat la Liviu (unde predă), de exemplu, două clase de Biologie și a ras câte un profil unic de la Liceul de Arte – Arhitectura – și de la Liceul de Muzică, clasa de Muzică. A tăiat cu aceeași măsură și la liceul cu două clase și la cel cu opt.  

Hal de inspector școlar general, asta avem! Să-i mulțumim domnului Turc și Didinei, a cărei postliceală Henri Coandă a condus-o inspectorul Mureșan până să fie uns la ISJ. Un individ meschin și cinic, pus în fruntea învățământului bistrițean, care ia copiilor din pix două specializări vocaționale căutate, ARHITECTURĂ și MUZICĂ, clase cu promovare la BAC de peste 90 la sută.

Deși ar fi trebuit să respecte și aplice legea, a preferat logica proprie, una grav alterată. Vă veți convinge citind interviul de mai jos. cam lung, dar merită. Într-o zi o să vă zicem și de ce Mureșan ascultă de CJRAE când ia decizii pentru inspectorat. Are la suflet instituția asta și noi știm de ce. 

Șeful ISJ BN – prof. Mihai Mureșan: „Trebuie să suferim absolut toți” – Și profesorii de la „Tudor Jarda” reacționează!

Nu știm voi cum vă simțiți după prima săptămână cu adevărat plină din administrație, dar noi am fost prinși cu garda jos… Nu ne-am fi așteptat la un astfel de val de incompetență. Sperăm doar că nu pot mai mult de atât și că vor încerca, totuși, să repare ce au stricat. Pentru binele copiilor noștri care termină clasa a VIII-a și nervii părinților lor, cărora nu le-a spus nimeni până acum că nu vor putea să mai studieze muzica sau arhitectura în Bistrița! 

Hai că astăzi se deschide și pârtia, să ne bucurăm de toți banii măcar trei zile anul ăsta. Alte trei zile le-au ratat gândindu-se ce să facă. S-o deschidă sau s-o țină închisă, să vadă banii de întreținere cum curg frumos, la vale… 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0