HomeUltimele stiri

Cultele religioase au cerut Guvernului să nu închidă bisericile de Crăciun

Cultele religioase au cerut Guvernului să nu închidă bisericile de Crăciun

Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut, la o întâlnire de lucru organizată de Secretariatul de Stat cu privire la măsurile pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, că în perioada anotimpului rece, când se sărbătoreşte şi Naşterea Domnului, „trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioşilor sau doar în exteriorul lăcaşurilor de cult”, potrivit Agerpres.

Conform unui comunicat difuzat joi de către Secretariatul General al Guvernului (SGG), întâlnirea de lucru a avut loc miercuri, cu participarea unor conducători şi reprezentanţi ai cultelor religioase şi ai autorităţilor publice centrale cu atribuţii în combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„Întâlnirea şi-a propus ca prin dialog şi parteneriat între culte şi autorităţile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor. Cultele religioase au apreciat faptul că legislaţia adoptată de autorităţile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor şi normelor internaţionale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informaţiile oferite de către culte, lipsa dialogului şi a consultării permanente dintre autorităţile publice şi reprezentanţii cultelor au dus, în anumite situaţii, la aplicarea defectuoasă de către autorităţile locale a deciziilor autorităţilor centrale”, se afirmă în comunicatul SGG.

Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonatorul Instituţiilor Prefectului din România, a reiterat faptul că există sprijinul Instituţiilor Prefectului pentru ca atunci când vor fi luate decizii de instituire a carantinei la nivel local, cu impact şi în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a credinţei religioase în colectiv, să fie consultaţi şi reprezentanţii cultelor din acele zone, evidenţiază comunicatul.

„Un alt aspect care a fost discutat este acela al organizării slujbelor religioase în perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creştine, Naşterea Domnului. Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că măsurile dispuse prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, cu avizul secretarului de stat pentru culte, trebuie menţinute în continuare deoarece sunt minim invazive în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a libertăţii religioase în colectiv şi trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioşilor sau doar în exteriorul lăcaşurilor de cult”, relatează sursa citată.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a apreciat importanţa dialogului cu reprezentanţii cultelor religioase, solicitând sprijinul cultelor şi pentru perioada următoare în care statul român va face eforturi considerabile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Şi ministrul Antonel Tănase, secretar general al Guvernului, a dat asigurări că „Guvernul României este preocupat ca şi în viitor cadrul legislativ să asigure echilibrul dintre protejarea sănătăţii publice şi respectarea şi protejarea celorlalte drepturi cetăţeneşti”.

Secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase „pentru implicarea în efortul de a emite propriile norme de acomodare a vieţii religioase la măsurile de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi a dat asigurări că Secretariatul de Stat pentru Culte îşi va pune şi în continuare întreaga expertiză în slujba garantării şi protejării libertăţii religioase a cetăţenilor şi persoanelor rezidente de pe teritoriul României”, a menţionat comunicatul SGG.

Totodată, s-a convenit că este necesar şi benefic să se intensifice dialogul şi cooperarea între reprezentanţii cultelor şi cei ai autorităţilor publice, iar în acest sens Secretariatul de Stat pentru Culte a dat asigurări că va facilita acest dialog inclusiv prin crearea unei platforme de întâlnire care să utilizeze tehnologia digitală.

Sursa: DIGI24.ro

Articolul Cultele religioase au cerut Guvernului să nu închidă bisericile de Crăciun apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0