HomeEconomic

De luni, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor . „Cetățeanul de rând, care este cinstit, nu trebuie să se teamă de nimic”

De luni, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor . „Cetățeanul de rând, care este cinstit, nu trebuie să se teamă de nimic”

De luni, 11 ianuarie, ANAF va avea acces la toate conturile bancare ale românilor, conform unei legislații create pentru a lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului.

Noutatea absolută constă în faptul că vor fi cunoscute conturile bancare și pentru acele persoane fizice la care nu există vreo suspiciune de evaziune fiscală, nu sunt supuse inspecțiilor. Dau un exemplu întâmplător: un salariat a primit salariul și obține acei bani în cont”, a spus economistul Adrian Bența.

„Cetățeanul de rând, omul obișnuit, care este cinstit, care respectă legea nu trebuie să se teamă de nimic”, a adăugat el.

practic, de luni, 11 ianuarie ANAF – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală începe operaţionalizarea registrului fiscal electronic pentru conturi bancare şi contul de plăţi indentificate prin IBAN. Prin acest registru central, ANAF are acces la informaţiile privind conturile din bănci ale firmelor şi populaţiei.

Băncile şi instituţiile care au conturi financiare pentru companii şi persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile financiare legate de mişcarea conturilor persoanelor fizice şi ale companiilor.

România trasnspune prin acest registru o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

Registru central electronic pentru contul de plăţi la conturi bancare a fost reglementat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.111/2020.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0