Mica Unire, cunoscută și ca Unirea Principatelor Române, a fost sărbătorită duminică, la Bistrița, printr-o ceremonie restrânsă organizată la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii. Ceremonia s-a desfășurat cu respectarea măsurilor de prevenție și, ca măsură suplimentară de protecție, anul acesta nu li s-a permis participanților să se prindă în tradițională Horă a Unirii.
La evenimentul organizat în Piața Unirii au participat parlamentari ai județului Bistrița-Năsăud, reprezentanți ai instituțiilor publice locale, militari, precum și trecători, care au asistat de pe margine la activitățile dedicate zilei de 24 ianuarie. Manifestările au debutat cu intonarea Imnului Național al României, după care a fost oficiată o scurtă slujbă religioasă.
Ulterior, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha, și primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, au susținut scurte discursuri.
”Astăzi suntem într-un moment dificil, însă plin de sperantă. Am traversat împreună un an în care lumea, așa cum o cunoșteam, s-a schimbat. Am realizat cât de importantă este unitatea și solidaritatea și la capătul încercărilor a apărut și speranța că vom învinge. Acum suntem în campanie de vaccinare, avem nevoie de solidaritate, de unitate și nu de învrăjbire. Avem nevoie de pragmatism și de toate forțele bune din societate. Avem nevoie mai mult decât niciodată de unitate. Dumnezeu să binecuvânteze acest județ și România”, a transmis prefectul județului Bistrița-Năsăud, Stelian Dolha.
La rândul său, primarul Ioan Turc a transmis următorul mesaj: ”Sărbătorile naționale tind să devină, sub presiunea trecerii timpului și a vremurilor, date oarecare în calendarul comun. De aceea, cred că este important, nu numai cu asemenea ocazii, să afirmăm câteva lucruri: că România s-a clădit prin lupta și jertfele însumate a generații de români, că am avut conducători de geniu, care au știut să valorifice momente rarisime în istoria națională, că patriotismul nu este un moft și nici o rușine, ci o virtute pe care trebuie să o exersăm în fiecare zi, că România este eternă doar prin români și că misiunea națională nu va fi desăvârșită decât atunci când România va fi din nou rotundă”.
Ca o măsură suplimentară de precauție în contextul pandemiei de coronavirus, participanţilor la eveniment nu li s-a permis să se prindă în Hora Unirii, evenimentul încheindu-se prin depunerea unei coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
Articolul Mica Unire, sărbătorită la Bistrița fără tradiționala Horă a Unirii (FOTO) apare prima dată în Mesagerul de Bistriţa Năsăud.
COMMENTS