HomeEveniment

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII: Că dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti…

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII: Că dacă n-ar fi fost, nu s-ar povesti…

Dragii noștri cititori, săptămâna trecută am predat copiilor noștri lecțiile “Binele învinge!” și “O comunitate unită e puternică și vocea ei nu poate fi ignorată”. Uniți într-o singură voce, putem interveni și corecta deciziile greșite ale celor care din funcțiile deținute vremelnic ne decid soarta. A fost un exercițiu frumos, merită să îl repetăm ori de câte ori va fi nevoie. Pentru noi și pentru cei care ne conduc. Corectându-i îi putem face mai buni, iar cel care se îndârjește în a lua decizii împotriva voinței noastre merită să părăsească scena în huiduielile noastre. Haideți să vedem acum și ce nu știți din ce s-a întâmplat, că nu v-am scris:

Primarul Ioan Turc a ținut cu Bistrița, nu l-a luat de tot în brațe pe Mureșan. Hai că-i bine…

Săptămâna a început optimist, cu un mesaj matinal pentru păstrarea claselor de Muzică și Arhitectură al primarului Ioan Turc, care îi cerea public și imperativ inspectorului Mihai Mureșan să găsească soluții pentru a salva situația. Luni seara, în emisiunea de la Bistrițeanul.ro LIVE, inspectorul general Mureșan a venit să explice situația și n-a reușit decât să demonstreze că nu are ce căuta în fruntea ISJ BN cu gândirea de tip comunist care i-a dictat să radă câte o clasă din fiecare liceu, fără o analiză prealabilă a impactului pe care o astfel de măsură îl are. Mai mult, din poziția pe care o are, Mureșan n-a încercat nici măcar o secundă să lupte pentru a salva măcar clasele unice, dar a dovedit încă o dată că este doar o marionetă tristă, obedientă politic. Singura rezolvare la ce-i ceruse imperativ Turc a fost o idee creață, să combine la Liceul de Arte clasa de Arte Plastice cu cea de Arhitectură, scăpându-i un detaliu important pe care ar fi trebuit să-l cunoască: nu poți combina o clasă cu profil uman cu una cu profil real. Zbang. Iar clasa de Muzică a rezolvat-o renunțând la cea de Pedagogic. Altă aberație, care a inflamat orașul. Din fericire, delirul organizatoric al lui Mureșan a fost tranșat la Ministerul Educației, unde au ajuns memoriile părinților și personalităților care au studiat în cele două licee, care a anunțat menținerea profilelor vocaționale unice, vestea bună fiind dată tot miercuri dimineață de primarul Ioan Turc, care cu un drum i-a salvat și pielea lui Mihai Mureșan, inspector general cu detașare. Gurile rele spun că atmosfera ar fi fost una tensionată între Ioan Turc și Mihai Mureșan, cel pe care l-a uns cu atâta bucurie în fruntea ISJ BN. Totuși, i-a scăpat pielea. Mai rămâne de reparat onoarea știrbită a PNL BN, care s-a lăudat că vine cu profesioniști care vor uimi vestul și altul mai bun ca Mureșan nu au găsit. Rămâne de văzut cum va gestiona Mihai Mureșan mai departe situația, Ministerul Educației intervenind după scandalul de la Bistrița cu noi reglementări, care permit organizarea de clase cu mai puțini elevi. Poate se pune totuși Mureșan pe treabă, dacă altul mai bun nu are partidul, și ne prezintă un nou plan de școlarizare, cu mai multe opțiuni pentru elevi, nu cu 10 clase pe județ de „Tehnician în activități economice” și 12 de Științele Naturii, pare-se cele mai solicitate specializări ale învățământului liceal bistrițean.

Sorin Herciu – angajatul Prefecturii pe care demnitatea de a nu primi bani necuveniți ca SPOR COVID l-a făcut EROUL NOSTRU

După câteva zile în care ne-a tot lăsat să așteptăm informații privind numărul angajaților care au luat spor COVID în Instituția Prefectului, prefectul Stelian Dolha vine luni dimineața cu lămuriri. 33 din cei 66 de angajați ai instituției au primit spor COVID în perioada octombrie – decembrie 2020, iar unul a refuzat. Angajatul demn, care a refuzat să primească bani nemeritați mascați în spor COVID, se numește Sorin Herciu și cu ajutorul celor care îl cunosc mai bine i-am făcut un portret, să-l cunoașteți mai bine. Povestea sa o citiți AICI. Ne-am interesat și cine sunt angajații Prefecturii care NU au avut ocazia nici să primească și nici să refuze sporul acordat numai unora, care ocupă birourile de la etajul I al Prefecturii. Și astfel am aflat că deși poate erau singurii în drept să primească acest spor, lucrând direct cu publicul și după un program prelungit, cei de la Permise și Pașapoarte n-au primit nimic. Că nici sporurile ăstea nu sunt pentru toți, numai pentru cei aleși. Curat murdar, coane Stelică, curat murdar!

„S-a băgat” draci la PNL! Sighiartău dă cu Orban de pământ și-l vrea praf de stele, Turc nu uită cine l-a făcut primar

Deputatul Robert Sighiartău a început săptămâna în forță, anunțând revoluția noii generații din PNL, pe care are de gând să o înfăptuiască alături de Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Alina Gorghiu și amicul său bun – Rareș Bogdan. Reproșurile la adresa liderului PNL se pliază perfect pe nemulțumirile electoratului liberal dezamăgit de transferurile ridicole din PSD, susținerea de către Orban a oamenilor loiali și nu a profesioniștilor. Îmi doresc să avem o altfel de politică după 30 de ani, nu sunt de acord cu felul acesta de abordare şi consider că trebuie o schimbare totală la vârful PNL”, a spus SighiartăuSperiați de impactul pe care ar putea să îl aibă declarațiile ambițiosului Robert Sighiartău în relația filialei bistrițene cu fostul premier Ludovic Orban, fix acum când se împart scaune și funcții, liberalii bistrițeni s-au întrunit repede și au dezbătut grozăvia. Când s-au numărat, erau mai mulți care îi datorau lui Orban ceva decât cei care ar fi avut curajul să îi reproșeze ceva. Joi, PNL prin vocea liderului Ioan Turc a ieșit cu un comunicat de presă în care se leapădă de declarațiile lui Robert Sighiartău și îi recomandă s-o ia mai ușor cu pianul pe scări: „le recomandăm tuturor colegilor noștri să discute problemele de natură internă doar în forurile statuare”. Sursele noastre din PNL BN susțin însă că ceea ce s-a votat seara între liberali e cu totul altceva decât mesajul cu care s-a ieșit în presă. Am mai aflat și că Sighiartău a fost foarte puțin impresionat spre deloc de mesajul primit de la colegi, înțelegând creștinește și loialitatea lui Turc, și a Didinei (Diana Morar), și a lui Florean sau a prefectului Stelian, care îi datorează tot ce sunt astăzi. Fără Orban erau astăzi doar triști membri de partid. Sighiartău poate mai mult, e conștient de asta și chiar știe juca cartea politică.

Floare Gaftone, „detectiv urbanistic” și ghid turistic al consilierilor de la Urbanism pe la obiectivele pentru care e în proces

Consilierii locali din comisia de Urbanism au fost la începutul săptămânii în excursie prin oraș, să vadă grozăviile urbanistice, după cum a relatat consilierul local USR – Nicolae Pavelean, care în descrierea itinerariului face referire și la strada Dogarilor din Bistrița. Ei, ce să vezi! Fix aici s-a dat zilele trecute sentința pe larg a unui proces în care secretarul Floare Gaftone era descrisă ca depășindu-și atribuțiile, asumându-și excesiv un rol de „detectiv urbanistic”. Judecătorii bistrițeni au demontat pas cu pas toate argumentele invocate de Floare Gaftone și au obligat-o să semneze autorizația de construcție, da, fix acolo, pe Dogarilor. Acum, ce nu știau consilierii este că fix la acest obiectiv de pe Dogarilor unde se murea de grija centrului istoric, secretarul municipiului a semnat autorizația de DEMOLARE a vechii construcții. Doar că la acel moment autorizația de demolare era solicitată de…fiul său. Să vedeți ce rapid s-a semnat autorizația, să vedeți ce certificat de urbanism generos s-a elaborat pentru acel obiectiv pentru ca mai apoi, inexplicabil, să se opună fix proiectului pe care-l avizase cu entuziasm. Câtă ipocrizie și tupeu să duci consilierii acolo și să-i iei de proști, ascunzându-le adevărul…Și poate nu doar atât. Iar dacă cumva vă pasionează mafia din Urbanismul bistrițean, merită să aflați cum și noua administrație se lasă dusă de nas de secretarul Floare Gaftone și pregătește o hotărâre de Consiliul Local care să modifice PUG-ul, un gest inutil care nu va face decât să crească numărul de procese, prevederile PUG putând fi modificate doar cu alt PUG, cel nou, pe care-l așteaptă toată lumea să facă ordine prin haosul din urbanismul local, iar promisiunea că nu se vor mai construi blocuri între case este una deșartă… 

Iar despre misterioasa și inexistenta subzonă L2A din PUG-ul disponibil publicului aflați AICI. Absolut ciudat și periculos, acest argument fals a fost folosit inclusiv în instanță. Deocamdată fără repercusiuni. Deocamdată.

Teoretic, hotărârea de Consiliul Local care ar modifica PUG-ul ar trebui să ajungă joi pe masa Consiliului Local Bistrița. Rămâne de văzut care vor fi discuțiile din jurul ei, fiind un indiciu extrem de important despre cum abordează noua administrație Urbanismul. Îl lasă tot la ruleta intereselor funcționarilor de la Urbanism sau chiar vrea să impună ordinea acolo unde până în ziua de astăzi, de mulți ani încoace, a domnit haosul?!

La PSD numa lacrimi, numa suspine…Pentru noi plâng, da’ ce credeați? 

Pesediștii plâng și suferă la ora asta alături de poporul oropsit de liberali, useriști și udemeriști. Parcă niciodată n-am avut atâta înțelegere la ei ca acum. Deputatul Bogdan Ivan s-a adresat chiar Avocatului Poporului pentru a salva clasele de Arhitectură și Muzică, deputatul Daniel Suciu s-a făcut praf și pulbere de supărare, a suferit alături de noi, printre lacrimi și suspine a scris un memoriu adresat Ministrului Educației, Sorin Câmpeanu. Radu Moldovan sigur s-a rugat pentru noi în munți, altfel nu se explică tăcerea și dispariția de pe scena politică și administrativă. Despre senatorul Deneș v-am zice ce a făcut, da musai că se joacă de-a v-ați ascunselea cu colegul Florean de la PNL, că n-am auzit deloc de ei zilele ăstea.

Consilierii locali ai PSD încep să-și facă simțită prezența după lunga tăcere de la pierderea alegerilor încoace și încep frecușul cu noua administrație. Nimic nou de 30 de ani încoace, de când faultul politic e deja sport olimpic în Consiliul Local Bistrița. Mai exact, au pregătit pesediștii un proiect pentru parcări în locul fostelor puncte termice, că-n mandatul trecut n-au avut timp să se ocupe cu mizilicuri de ăstea. Ei, ce să vezi, le-au dat liberalii un flit, fix cum făceau pesediștii cu un proiect de-al lor în legislatura trecută, de culoare roșu aprins. Ba i-au prins și cu temele nefăcute, au băgat printre punctele termice unde propuneau parcări unele care au deja altă destinație. Niciun aviz n-a primit proiectul cu parcările, măcar așa, în amintirea vremurilor de puțin timp apuse. Nimic. Aviz negativ pe toată linia și pentru bistrițeni nicio soluție utilă în locul fostelor puncte termice, astăzi ruine care urâțesc aproape orice zonă a orașului. Poate vom trăi și noi vremurile în care se va face ceva cu ele. Se împlinesc totuși 20 de ani de promisiuni în jurul lor…

N-au avut pesediștii mai mult succes nici cu ambulanța și cabinetul medical destinat săracilor, o promisiune electorală a candidatului PSD – Cristian Niculae. A bifat-o, asta e, el și colegii au vrut-o, dar PNL a numărat banii și-a zis că nu ajung și de personalul care ar trebui angajat ca un astfel de proiect să fie funcțional. Așa că hai și pa, ura și la gară, să sune la 112 și cei săraci, la fel ca tot bistrițeanul!

Administrația Turc anunță Primul Credit, de 5 milioane de Euro! Ultimul al lui Crețu, de anul trecut a fost de … 9,5 milioane Lei

Primăria Bistrița are 16 proiecte europene în derulare, lăsate moștenire de Administrația Crețu. Și un ultim împrumut, de 9,5 milioane de lei, tot de anul trecut, care trebuie rambursat în următorii 10 ani. Noua administrație a numărat proiectele, a numărat banii și a ieșit pe minus, așa că pregătește un nou împrumut, de 5 milioane de Euro, adică 25 milioane lei. Acum, dacă aceste proiecte europene vor ridica standardul de viață în Bistrița, merită tot efortul financiar, că cel puțin teoretic cu o viață mai bună vom reuși să producem mai mult pentru PIB-ul local. Dar dacă aceste proiecte sunt la fel de inutile și lipsite de viitor ca și majoritatea proiectelor cu titluri pompoase derulate de administrația Crețu? Dacă accesăm finanțările și ne trezim că batem tot pasul pe loc dar suntem plini de datorii? Rămâne de văzut pe cine au ales bistrițenii, dacă va fi mai mult discernământ în accesarea proiectelor europene cu adevărat utile Bistriței. Că altfel suntem mâncați: și fără bani și fără viitor!

Mai multe despre aceste proiecte și despre marele împrumut care se pregătește discutăm luni seara, ora 20.00, în studioul Bistrițeanul.ro LIVE, cu primarul Ioan Turc.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0