Nu există destule doze de vaccin pentru a ține pandemia sub control în România

HomeUltimele stiri

Nu există destule doze de vaccin pentru a ține pandemia sub control în România

Revista germană Der Spiegel transmite că, în condițiile actuale, țările membre UE nu își pot imuniza întreaga populație prea curând, deoarece UE a co

Rebelii care nu respectă măsurile impuse în pandemie, amendați! O femeie a părăsit carantina
Ce spune Dacian Cioloș despre colaborarea cu PNL, PMP sau UDMR la guvernare
Le facem și lor Crăciunul mai frumos?? Donează pentru Căsuța Miau, un loc pentru animăluțele străzii:

Revista germană Der Spiegel transmite că, în condițiile actuale, țările membre UE nu își pot imuniza întreaga populație prea curând, deoarece UE a contractat prea puține doze de vaccin eficient, a ales producători care sunt în întârziere (precum AstraZeneca și Sanofi), ba chiar a refuzat oferte mai mari venite de la companii cu rezultate promițătoare (precum Pfizer/BioNTech și Moderna).

Restricții și lockdown-uri în 2021

Cea mai serioasă problemă în acest context ar fi faptul că, dacă situația rămâne neschimbată, nu vor exista suficiente doze de vaccin contra Covid-19 disponibile pentru a ține pandemia în control, în România – și nu numai – până în toamna anului 2021, potrivit Der Spiegel.

Acest lucru ar putea avea consecințe dramatice, scrie Der Spiegel, citat de Libertatea, întrucât fără o vaccinare pe scară largă, țara nu va putea să controleze virusul, ceea ce înseamnă că anul viitor va decurge în mare parte ca și cel actual – cu rate mari de infectare, restricții și lockdown-uri. Singurul remediu ar fi creșterea masivă a numărului de vaccinuri aprobate.

Un calcul al specialiștilor arată că România va avea dreptul la 4,3% din totalul dozelor contractate de UE, adică peste 55 de milioane de doze – un număr înșelător.

În prezent, după cum se știe, singurele livrări pe care se poate baza UE sunt cele ale vaccinului produs de consorțiul americano-german Pfizer/BioNTech și, într-un viitor apropiat, cele ale vaccinului produs de compania americană Moderna.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat luni în UE, în vreme ce serul Moderna va fi autorizat în luna ianuarie. Ce înseamnă asta? UE a cumpărat de la Pfizer/BioNTech 200 de milioane de doze (cu opțiunea de a mai cumpăra 100 de milioane), iar de la Moderna 80 de milioane de doze (cu opțiunea de a mai lua alte 80 de milioane).

Cu alte cuvinte, statele membre se pot baza pentru început pe doar 280 de milioane de doze – insuficiente pentru o populație de 448 de milioane.

Conform cotei de 4,3%, România ar avea deci dreptul la aproximativ 12 milioane de doze, suficiente pentru doar șase milioane de oameni.

Reamintim că statul român începe campania de vaccinare împotriva coronavirusului pe data de 27 decembrie.

Citește și Moarte sinistră în cazul unui cercetător care lucra la un vaccin anti-covid

Articolul Nu există destule doze de vaccin pentru a ține pandemia sub control în România apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0