HomeEconomic

Spitalele nu mai pot refuza primirea pacienților aduși de ambulanțe, chiar dacă nu mai au locuri. Ordinul lui Arafat

Spitalele nu mai pot refuza primirea pacienților aduși de ambulanțe, chiar dacă nu mai au locuri. Ordinul lui Arafat

Secretarul de stat Raed Arafat, în calitate de comandant al acțiunii, a emis, luni, 2 noiembrie, Ordinul 4649281 care cere tuturor spitalelor și Unităților de Primiri Urgențe din România să stopeze fenomenul de a respinge aducerea la spitale a suspecților de COVID, dar și a pacienților non COVID, “indiferent de situația locurilor disponibile în spitale”, scrie Libertatea.

Potrivit ziarului, ordinul a fost emis în urma unei ședințe SMURD și Serviciile de Ambulanță, în special cele din București, au reclamat faptul că spitalele au început să le ceară să le ocolească, pentru că nu mai au locuri.

Prevederile ordinului:

Art 1 (1) Începând cu data prezentului ordin, toate Unitățile de Primiri a Urgențelor (UPU)/UPU-SMURD Compartimentele de Primiri a Urgențelor (CPU) au obligația de a prelua toți pacienții aduși de către ambulanțele aparținând serviciilor de ambulanță publice sau SMURD, indiferent de situația locurilor disponibile în secțiile spitalelor de care aparțin.

2. Unitățile sanitare nu au dreptul să restricționeze accesul ambulanțelor la structurile de primiri urgențe sau camera de gardă.

3. Personalul structurilor de urgență menționate la art 1 alin (1) are obligația să preia pacientul în cel mai scurt timp posibil, să-i asigure asistența medicală de urgență, inclusiv investigațiile necesare și consulturile de specialitate, eliberând echipajul respectiv în cel mult o oră de la sosirea în UPU sau CPU.

Art 2. Personalul din dispeceratele integrate sau colocate aparținând serviciilor de ambulanță publice și SMURD are obligația ca, în cazul urgențelor non-COVID, să direcționeze echipajele către cel mai apropiat spital competent, indiferent de situația locurilor disponibile.

Art 3. Prezentul ordin se transmite Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției în vederea diseminării către toate serviciciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București -Ilfov, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și toate Inspectoratele pentru Situații de Urgență.

Articolul Spitalele nu mai pot refuza primirea pacienților aduși de ambulanțe, chiar dacă nu mai au locuri. Ordinul lui Arafat apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0