HomeEveniment

Zeci de pacienți internați cu COVID au avut de suferit și din cauza infecțiilor nosocomiale

Zeci de pacienți internați cu COVID au avut de suferit și din cauza infecțiilor nosocomiale

Infectarea cu noul tip de coronavirus nu a fost singura provocare a pacienților internați în spitale. Zeci de bistrițeni s-au ales și cu infecții nosocomiale, unii prelungindu-și perioada de internare în spital.

Peste 7.500 de bistrițeni au fost depistați cu noul tip de coronavirus e la începutul pandemiei. Dintre aceștia, aproape 5.500 s-au vindecat iat peste 350 au decedat.

Majoritatea dintre cei infectați au ajuns și la spital. Unii au stat internați timp de 14 zile, alții au ieșit mai repede, pe propria răspundere, iar unii au fost ”nevoiți” să-și prelungească perioada de internare. În unele dintre cazuri, prelungirea a fost necesară din cauză că încă ieșeau pozitivi la testarea COVID. În alte cazuri însă, unii dintre pacienți, deși vindecați de COVID, au rămas în spital. Aceștia au avut de ”luptat” cu infecțiile nosocomiale.

La Spitalul Județean de Uirgență, primul pacient internat cu COVID a fost în luna martie 2020. Conform purtătorului de cuvânt al unității medicale, de la aceas dată și până în prezent, la nivelul SJUB au fost raportate 68 de cazuri de infecții nosocomiale.

La Spitalul Orășenesc Năsăud, primul pacient cu COVID a fost internat în luna aprilie. Iar de atunci, conform directorului medical Liana Mureșan, au existat trei cazuri de infecții nosocomiale.

Astfel, 71 de pacienți au avut de furcă și cu alte complicații, nu doar cu cele produse de Sars-CoV – 2.

Conform DSP BN, numărul de infecții nosocomiale „nici nu e așa de mare”. Aceste cazuri sunt raportate către Direcția de Sănătate, care are obligația de a merge în control, dar fiecare unitate medicală are un departament care se ocupă de astfel de situații și urmărește rezolvarea lor.

Există un protocol care se aplică în astfel de situații. Fiecare spital are un compartiment care se ocupă de gestionarea acestor situații. Infecțiile nosocomiale apar peste tot în lume, la toate unitățile medicale. Nu există ceva diferit ce ar putea face DSP în cazurile în care infecțiile apar la pacienții cu COVID. Se aplică același protocol”, a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0