HomeEconomic

Parlamentarii de Bistrița-Năsăud: de unde vin și cu ce „zestre”

Parlamentarii de Bistrița-Năsăud: de unde vin și cu ce „zestre”

Județul Bistrița-Năsăud va fi reprezentat de cinci deputați și doi senatori. Dacă unii dintre ei sunt la al doilea sau chiar al treilea mandat, alții fac acum cunoștință cu Parlamentul și administrația centrală. Gazeta de Bistrița îi prezintă pe cei care ne vor reprezenta în Parlament în următorii 4 ani.

Doar doi dintre candidații celor mai importante partide din  România la Camera Deputaților au reușit să își câștige mandatele din prima. Este vorba despre Robert Sighiartău, primul pe lista liberalilor și Daniel Suciu, primul pe lista social-democraților. Aceștia nici nu sunt la primul mandat de deputat.

Ceilalți au reușit să prindă un loc în Parlament, cu ajutorul calculatorului. Este vorba despre social-democratul Bogdan Ivan, care până nu de mult a fost purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean și liberala Diana Morar, secretar de stat în Ministerul Justiției. Celor patru li se alătură Lorant Sas, candidatul USR-Plus, care este la prima experiență de acest gen.

La Senat și-au adjudecat cele două locuri social-democratul Ioan Deneș și liberalul Ovidiu Florean.  Dacă Ioan Deneș nu este străin de Parlament, și nici de guvern, fiind chiar ministru la un moment dat, Ovidiu Florean este la prima experiență de acest gen.

Gazeta de Bistrița vă face cunoștință cu cei pe care i-am trimis în Parlament să ne reprezinte.

Robert Sighiartău, unul dintre cei mai puternici oameni din PNL, la al doilea mandat

Robert Sighiartău (PNL) are doar 31 de ani și vine din mediul privat. Acesta a condus ani buni companiile familiei, după ce tatăl său a decedat în urmă cu câțiva ani. A absolvit Facultatea de Studii Europene din cadrul Babeș Bolyai, specializându-se în „managementul instituțiilor europene”. S-a înscris în PDL în anul 2012, când a și ajuns consilier județean.

Faptul că provine din mediul privat se vede și în declarația sa de avere. Potrivit ultimei declarații de avere depuse înainte de alegerile parlamentare, Robert Sighiartău deține o bucată de teren de 600 de metri pătrați, pe care și-a ridicat o casă de 465 de metri pătrați în 2010.

Tânărul deputat are 20.000 de lei într-un cont deschis acum un deceniu la BCR și active la toate companiile familiei. La Mondial Motors are acțiuni în valoare de 22.000 de lei, la Comautosport de 85.600 de lei, la IFN Comautosport Leasing de 572.600 de lei, iar la Central Motors de 182.000 de lei.

Doar anul trecut, Robert Sighiartău a încasat dividende de la aceste companii în valoare de peste jumătate de milion de lei: 272.000 de lei de la Comautosport, 80.000 de lei de la Central Motors și 155.000 de lei de la Mondial Motors.

Liberalul bistrițean a reușit să obțină acum cel de-al doilea mandat de deputat. Pe plan politic, Robert Sighiartău a avut o ascensiune fulminantă în ultimii 4 ani. Declarat susținător al lui Orban încă de când acesta și-a anunțat candidatura la șefia partidului, Sighiartău a reușit să fie numit secretarul general al PNL, ajungând practic al doilea om în partid.

Diana Morar, avocata bistrițeancă din Ministerul Justiției

Liberala Diana Morar este secretar de stat în Ministerul Justiției și avocat. Aceasta a intrat în atenția presei centrale, după ce jurnaliștii au aruncat un ochi peste declarația de avere a acesteia, care este impresionantă. Potrivit celei mai noi declarații de avere, liberala deține 16 terenuri în diferite orașe ale țării, printre care București, Turda, Timișoara, Oradea, Satu Mare, Constanța și bineînțeles Bistrița.

De asemenea, avocata are 17 case, apartamente sau spații comerciale situate și ele în diferite orașe ale țării. Majoritatea dintre ele sunt deținute doar în cotă parte de Diana Morar.

Aceeași declarație de avere ne și spune cum au fost obținute: moștenite sau cumpărate și prin partaj, în urma divorțului de primul său soț. Avocata deține și în întregime mai multe imobile: un apartament de 67 de metri pătrați în Oradea, o casă de peste 100 de metri pătrați și un apartament de 150 de metri pătrați în Bistrița. La acestea se adaugă și o casă de 250 de metri pătrați ridicată în 2017, tot în Bistrița.

Diana Morar a făcut anul trecut din avocatură peste 250.000 de lei, iar din închirierea imobilelor deținute, peste 80.000 de lei.

Daniel Suciu, fost vicepremier, la al treilea mandat de deputat

Daniel Suciu (PSD) are 40 de ani și este în administrație încă din 2007, când a fost consilier parlamentar. A fost și consilier județean, iar din 2012 este în Parlamentul României, acum reușind să obțină cel de-al treilea mandat de deputat. Anul trecut, preț de 8 luni a fost Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Fondurilor Europene, în Guvernul Dăncilă.

Deputatul Suciu deține și trei terenuri, unul în Bistrița de 300 de metri pătrați, altul în Budacu de Jos de 1000 de mp și altul cu aceeași suprafață în intravilanul localității maramureșene Borșa, achiziționat chiar anul trecut. Din declarația de avere a fostului ministru al Dezvoltării a dispărut o casă, pentru edificarea căreia a și luat un credit din bancă.

Social-democratul are un cont la BCR din 2013, în care a adunat 165.000 de lei, dar și datorii de 131.187 de lei, la aceeași bancă. Este vorba despre un credit ce trebuie achitat până în 2028. Anul trecut, Daniel Suciu a încasat de la Camera Deputaților și Ministerul Dezvoltării, în total 153.812 lei.

Fostul purtător de cuvânt al CJ și-a împrumutat șeful cu 25.000 de lei

Bogdan Ivan se află la prima sa experiență de acest gen, deși lucrează în administrație încă de când a terminat facultatea. Acesta este cel mai tânăr deputat de Bistrița-Năsăud și a fost până să intre în Parlament purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, încă de la înscăunarea lui Radu Moldovan.

Tânărul social-democrat dețin e un teren de 800 de metri pătrați în Unirea, cumpărat în 2017, pe care probabil își ridică o casă. Anul trecut, Bogdan Ivan a vândut un teren de peste 2.500 de metri pătrați la Colibița cu 60.000 de euro.

Fostul purtător de cuvânt al Consiliului Județean a și economisit, având aproape 36.000 de lei într-un cont la BRD. Mai mult, și-a împrumutat șeful, președintele Radu Moldovan cu 25.000 de lei.

Anul trecut, Bogdan Ivan a încasat de la Consiliul Județean peste 5.000 de lei lunar și 1000 de lei de la Lucrări Drumuri și Poduri, unde este membru în Consiliul de Administrație.

Parlamentarele l-au scos la lumină

Lorant Sas, reprezentantul USR-PLUS, este și el la prima experiență de acest gen, după ce în ultimele decenii a muncit în mediul privat. Acesta a lucrat vreme bună la firmele din grupul Teraplast.

Lorant Sas deține un teren în intravilan de 500 de metri pătrați și unul agricol de 2.000 de metri pătrați. A achiziționat o casă de 240 de metri pătrați în 2015, alături de soție.

În ultimii 20 de ani, Lorant Sas a adunat bijuterii în valoare de 8.000 de euro. Proaspătul deputat mai are 10.000 de lei într-un cont la BCR și 200.000 de lei în altul. De asemenea, cel care i-a luat locul Cristinei Iurișniți are și un credit de 260.000 de lei, pe care trebuie să-l achite până în 2044. Anul trecut, Lorant Sas a încasat de la Teraglass Bistrița și Electroplast peste 8.800 de lei lunar.

Ovidiu Florean, venituri de 1.000 de lei lunar din îndemnizația de consilier județean

Ovidiu Florean (PNL)are 51 de ani și este cu siguranță unul dintre cei mai „săraci” parlamentari. Acesta se află la prima experiență în Senatul României, fiind primul pe lista liberalilor. A fost consilier județean și a condus ani buni Direcția Județean de Pază Bistrița-Năsăud.

Acesta deține un apartament de 25 de metri pătrați și o garsonieră, în Bistrița. Nu deține depozite bancare sau credite. Potrivit declarației sale de avere, singurul său venit pare să fie îndemnizația de consilier județean, de 1000 de lei.

Ioan Deneș, senator la al treilea mandat

Social-democratul Ioan Deneș are 52 de ani și este senator din 2012, la acea vreme el intrând în Parlament din postura de candidat PNL/Alianța USL. Deși a făcut parte ani de zile din rândul formațiunii liberale, reprezentând acest partid în Consiliul Județean Bistrița-Năsăud timp de două mandate, Ioan Deneș i-a părăsit rapid pe liberali când Alianța USL s-a rupt și a s-a declarat social-democrat convins. Răsplata cea mare a venit anul trecut, când a fost numit ministru al Apelor și Pădurilor în locul Doinei Pană, minister pe care l-a condus preț de 9 luni.

Deneș deține două case de locuit în Beclean, una de 66 de metri pătrați, iar alta de 120 de metri pătrați. Senatorul are un depozit la BCR în valoare de aproape 184.000 de lei. Anul trecut a încasat de la Senatul României și Ministerul Apelor și Pădurilor în total, aproape 170.000 de lei.

Andreea Moldovan

Articolul Parlamentarii de Bistrița-Năsăud: de unde vin și cu ce „zestre” apare prima dată în Stiri Bistrita – Ziare Bistrita – Gazeta de Bistrita -Stiri online.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0